Roskosmos vyšle k ISS prázdnou kapsli Sojuz MS-23 už 20. února

Roskosmos vyšle k ISS prázdnou kapsli Sojuz MS-23 už 20. února
Fotografie: NASA
  • Roskosmos došel k závěru, že poškozená kapsle Sojuz MS-22 je nezpůsobilá k provozu
  • Poškozený Sojuz bude odpojen od ISS a bez posádky se vrátí na Zemi
  • Sojuz MS-23 měl původně odstartovat 16. března s tříčlennou posádkou

Už 15. prosince minulého roku byl na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) zaznamenán únik chladicí kapaliny z kosmické lodi Sojuz MS-22, která je připojena na ruské straně stanice. Únik trval přes tři hodiny a Roskosmos doposud vyhodnocoval, zda bude bezpečné, aby se v této kapsli vrátili dva kosmonauti a jeden astronaut zpět na Zemi. Do řešení se také pustila NASA, která případně zajišťovala odvoz v kapsli Dragon od SpaceX.

Ruská tisková agentura dnes uvedla, že Roskosmos došel k závěru, že vyšle prázdný Sojuz MS-23, a to 20. února. Původně byl start naplánován na 16. března, kdy měl Sojuz na ISS dopravit i posádku Expedice 69, která je složena ze dvou kosmonautů Roskosmos a astronauta z NASA. „Státní komise rozhodla o vypuštění kosmické lodi Sojuz MS-23 v nepilotovaném režimu 20. února 2023 s dodáním zásob na Mezinárodní vesmírnou stanici,“ řekl šéf Roskosmosu Jurij Borisov.


Zvažovalo se více možností

Agentura řešila i možnost vyslání Sojuzu s jedním kosmonautem, to by ale vyžadovalo modernizaci kosmické lodi a doškolení kosmonauta. Tím by se odlet posunul až na začátek března. Let bez posádky je tak nejrychlejší a nejbezpečnější variantou. Vnější část Sojuzu, na kterém byl detekován únik, byla pomocí kamer zkontrolována a podle předběžných údajů nejspíše k poškození došlo po zasažení mikrometeoritem. Borisov dále uvedl, že kosmická loď je nezpůsobilá k provozu.

Poškozený Sojuz chce Roskosmos poslat na Zemi pro jistotu bez posádky, aby nevystavil nikoho nebezpečí. „S přihlédnutím k analýze stavu kosmické lodi, tepelným výpočtům a technické dokumentaci byl učiněn závěr, že by kosmická loď Sojuz MS-22 měla sestupovat v režimu bez posádky,“ uvedl šéf Roskosmosu. Poškození kosmické lodi nijak neovlivnilo provoz na ruské části ISS a kosmonauti pokračují ve svých pracovních povinnostech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze