Dnes podniknou dva kosmonauti výstup do vesmíru

Dnes podniknou dva kosmonauti výstup do vesmíru
Fotografie: NASA
  • NASA spustí živé vysílání v 16:15 středoevropského času
  • Dmitrij Petelin a Segej Prokopjev stráví ve vesmíru přibližně sedm hodin

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) podniknout dnes dva kosmonauti Roskosmosu výstup do vesmíru. NASA začne online vysílání od 16:15 SELČ, přičemž kosmonauti by měli z přechodové komory Poisk vyjít asi o půl hodiny později a ve vesmíru stráví okolo sedmi hodin. Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin budou na modulu Rassvet připevňovat štít proti vesmírnému odpadu, kterého je na oběžné dráze nespočet. Dále budou mít za úkol otestovat odolnost pracovní plošiny, která bude připevněna na konci robotického ramene. To je umístěno na modulu Nauka.

Oba kosmonauti jsou již ve výstupech do vesmíru zkušení. Prokopjev si dnes oblékne skafandr již po osmé a bude označen červenými pruhy a Petelin, který se podívá do vesmíru pošesté, bude mít skafandr Orlan označen modrými pruhy. Před výstupem ještě oba kosmonauti zkontrolovali své obleky, zda neprosakují a nakonfigurovali komunikační zařízení.


Na druhé straně vesmírné stanice postupně astronauti vybalují 3,7 tun zásob a experimentů, které přivezla zásobovací kosmická loď Cygnus na začátku srpna. Ta zůstane podle NASA připojená ke stanici do konce října, kdy ji posádka postupně naplní odpadem. Po odpojení od stanice se následně vnoří do zemské atmosféry a tam i s odpadem shoří.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze