Dnes odstartuje raketa Sojuz s tříčlennou posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici

Dnes odstartuje raketa Sojuz s tříčlennou posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici
Fotografie: NASA
  • K ISS dnes odletí dva kosmonauti z Roskosmosu a jeden astronaut z NASA
  • Raketa odstartuje z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v 15:54 SELČ
  • NASA bude vysílat start online

Mezitím, co dnes bude probíhat v Kennedyho vesmírném centru na Floridě další zkouška rakety Artemis, odstartuje z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu raketa Sojuz, která poveze na Mezinárodní vesmírnou stanici jednoho astronauta a dva kosmonauty. Tento start bude představovat první ze tří výměn posádek mezi NASA a Roskosmosem.

Původně měla podle nasaspaceflight.com mise Sojuz MS–22 odstartovat 13. září a na palubě měli být tři ruští kosmonauti – Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin a Anna Kikina. V červenci však byla podepsána dohoda mezi NASA a agenturou Roskosmos o výměně sedadel, Anna Kikina tak poletí v kapsli Dragon od SpaceX a místo ní dnes zaujme místo Frank Rubio z NASA. Poslední Rus letěl v americké kosmické lodi v roce 2002.


Kapsle Sojuz, ačkoliv to není úplně pro Roskosmos zvykem, byla pojmenována Ciolkovskij, což byl ruský vědec a vynálezce. Raketa je nová, byla vyrobena na konci minulého roku a v červenci byly provedeny veškeré testy. Raketa odstartuje dnes 15:54 SELČ a podle plánu by se měla vrátit zpět za 188 dní, tedy 28. března 2023.

Součástí posádky bude kosmonaut Roskosmosu Sergej Valerijevič Prokopjev, který již dříve pobýval ve vesmíru, a to 196 dní a dnešní let pro něj bude druhým. Dalším kosmonautem bude Dmitrij Alexandrovič Petelin, který dnes poletí poprvé, stejně jako Frank Rubio, který je astronautem NASA. Pokud se chcete podívat na start rakety online, NASA začne živé vysílání přibližně hodinu před startem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze