Dnes vyletí na oběžnou dráhu rakety od Rocket lab a SpaceX. Můžete se dívat online

Dnes vyletí na oběžnou dráhu rakety od Rocket lab a SpaceX. Můžete se dívat online
Fotografie: SpaceX
  • Rocket Lab si dnes připíše 25. start, celkově tak vynese na oběžnou dráhu 112 satelitů
  • SpaceX vynese 40 satelitů v 18:24 středoevropského času
  • Start rakety od SpaceX můžete sledovat online

Rocket Lab je americko-novozélandská společnost, která provozuje nosnou raketu Electron a vynáší z Rocket Lab Launch Komplex 1 na Novém Zélandu malé satelity. Dnes ve 14:35 středoevropského času provede 25. start a pokud se vše podaří, Rocket Lab bude mít celkově 112 vynesených satelitů na oběžné dráze. Dnes startuje raketa se dvěma malými satelity.


Téměř o čtyři hodiny později, v 18:24 středoevropského času, dle space.com odstartuje z Cape Canaveral nosná raketa Falcon 9 od SpaceX a vynese na oběžnou dráhu 40 satelitů v rámci mise Transporter 4. Pro tuto raketu Falcon 9 to bude 7. start. Nosné rakety od SpaceX jsou znovupoužitelné a po vynesení nákladu se vždy přibližně za 8 minut vrátí zpět na Zem na předem určené místo.

Se SpaceX dnes odletí na oběžnou dráhu i česká družice. Takzvaný Cubesat o velikosti 10 × 10 × 10 cm a váhou přibližně jednoho kila, byl postaven pro radioamatéry firmou BD Sensors s.r.o. a s pomocí CEITEC (výzkumné centrum). Projekt nazývaný BDSAT má za cíl podpořit radioamatérskou komunitu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze