Nová kapsle od SpaceX, která vynese posádku na ISS, dostala jméno. Jaké?

Nová kapsle od SpaceX, která vynese posádku na ISS, dostala jméno. Jaké?
Fotografie: SpaceX
  • Mise Crew-4 bude zahájena 19. dubna z Kennedyho vesmírného centra na Floridě
  • Kosmická loď Dragon byla pojmenována „Freedom“
  • Raketa, která vynesla prvního amerického astronauta Alana Shaperda, nesla taktéž jméno Freedom, ale byla doplněna číslem 7

Mise Crew-4 Dragon společnosti SpaceX vyrazí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) již 19. dubna z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Nová kapsle dostala název Freedom (Svoboda). Posádku bude tvořit Kjell Lindgren, Robert Hines, Jessica Watkinns a z ESA je doplní Samantha Cristoforetti. Pro Jessicu Watkins to bude první let do vesmíru, výcvik pro astronauty podstoupila v roce 2017. Byla také vybrána pro misi Artemis, která vynese lidi na Měsíc.

FREEDOM!! Crew-4 poletí na Mezinárodní vesmírnou stanici v nové kapsli Dragon s názvem „Freedom“. Jméno oslavuje základní lidské právo i průmysl a inovace, které vycházejí z nezatíženého lidského ducha,“ uvedl na Twitteru astronaut NASA Kjell Lindgren. Ten bude celé misi Crew-4 velet. Kjell také uvedl, že jméno kapsle je stejné jako u rakety Mercury-Redstone 3, která byla známá pod jménem Freedom 7 a vynesla v roce 1961 prvního amerického astronauta Alana Shaperda do vesmíru.


Podle space.com je Freedom čtvrtou kosmickou lodí Dragon od SpaceX, která bude přepravovat astronauty do vesmíru. Předchozí kapsle byly pojmenovány Endeavour, Resilience a Endurance. První testovací kapsle Crew Dragon byla vypuštěna k ISS v roce 2019 na šest dní bez posádky. Byla to také první soukromá kosmická loď, která se připojila k ISS.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze