Dnes začíná Movember. Měsíc knírů zvyšuje povědomí o zdraví mužů

Dnes začíná Movember. Měsíc knírů zvyšuje povědomí o zdraví mužů
Fotografie: unsplash.com
  • Movember vznikl v Austrálii v roce 1999
  • Česká republika se ke kampani připojila v roce 2007
  • Movember se především zaměřuje na rakovinu varlat a rakovinu prostaty

Listopad je měsícem, který už více než 20 let připomíná, že i muži mají zdravotní a psychické problémy, stejně jako to, jak je důležité je řešit. Muži po celém světě si nechávají narůst knírek, aby zvyšovali povědomí o této akci a sami ukázali, že tuto kampaň podporují. Movember se především zaměřuje na rakovinu varlat a rakovinu prostaty.


Movember je charitativní kampaň, která vznikla v roce 1999 v Austrálii. Movember založila skupina mladých mužů, kteří si nechali narůst různé knírky a prodávali trička. Výnos z prodeje poté věnovali na charitativní účely. Název Movember vzniknul z částí slov moustache (knírek) a November (listopad).

V roce 2004 vznikla charitativní organizace Movember, která chtěla zvýšit povědomí o mužských zdravotních problémech, jako je rakovina nebo deprese. Myšlenka Movemberu obletěla celý svět a v roce 2007 se ke kampani připojila nejen Česká republika, ale také Kanada, Dánsko, Amerika, Velká Británie a další.

Do Movemberu se může zapojit každý, komu roste knírek. Pravidla jsou jednoduchá. Pokud se chcete oficiálně zúčastnit, stačí, když se dnes oholíte dohladka a zaregistrujete se na stránkách nadačního fondu Muži proti rakovině. Celý měsíc se budete o svůj knír starat a zbytek tváře si budete upravovat jako obvykle. Knír musí být pravý, žádné nalepovací, umělé kníry se nepočítají. Kdykoli se vás někdo zeptá, proč si necháváte narůst knír, vysvětlíte lidem, o co jde, a to je nejjednodušší způsob šíření informací. To není všechno, celý listopad také probíhá sbírka. Každý může přispět, jak na konkrétní osobu, tak na skupinu lidí. Kromě toho můžete poslat finanční dar, který bude použit na výzkum rakoviny prostaty.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze