Téměř polovině rizikových faktorů, které způsobují rakovinu, lze předejít

Téměř polovině rizikových faktorů, které způsobují rakovinu, lze předejít
Fotografie: unsplash.com
  • Více než 44 % úmrtí na rakovinu bylo způsobeno rizikovými faktory, kterým lze předejít
  • V důsledku rizikových faktorů nejvíce lidí onemocnělo rakovinou průdušek a plic

Za téměř polovinu úmrtí na rakovinu mohou rizikové faktory, kterým lze předejít. Mezi hlavní rizika patří kouření, nadměrné pití alkoholu nebo vysoký index tělesné hmotnosti. Výzkum publikovaný v odborném časopise The Lancet ukázal, že za 44,4 % všech úmrtí na rakovinu mohou rizikové faktory, kterým šlo předejít.

„Jak už víme, tato studie představuje dosud největší úsilí o to, abychom poznali, které rizikové faktory ovlivňují konkrétní druhy rakoviny po celém světě,“ uvedli vědci ve studii. Studie shromažďovala a analyzovala celosvětová data o úmrtí a invaliditě. Vědci v letech 2010 až 2019 ve 204 zemích světa zkoumali 23 typů rakoviny a 34 rizikových faktorů.


V důsledku rizikových faktorů nejvíce lidí onemocnělo rakovinou průdušek a plic. Výsledky studie také ukázaly, že celosvětově roste počet úmrtí na rakovinu v důsledku rizikových faktorů. Od roku 2010 do roku 2019 se úmrtnost zvýšila o 20,4 %. V roce 2019 bylo nejvíce úmrtí na rakovinu v důsledku rizikových faktorů nahlášeno ve střední a západní Evropě, východní Asii a Severní Americe.

„Nová studie jasně ukazuje, jak je důležitá prevence rakoviny. Rostoucí počty rakoviny související s obezitou vyžadují naši pozornost. Úprava životního stylu by mohla vést k záchraně milionů životů,“ uvedl pro cnn.com hlavní vědecký pracovník Dr. Williiam Dahut.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze