Kondiční cvičení v mládí snižuje riziko rakoviny ve vyšším věku

Kondiční cvičení v mládí snižuje riziko rakoviny ve vyšším věku
Fotografie: unsplash.com
  • Dobrá kardiorespirační zdatnost snižuje riziko vzniku rakoviny v pozdějším věku až o 42 %
  • Ke zlepšení kondice stačí aktivita, která vás zahřeje, lehce zadýchá a zrychlí tep
  • Cvičení má pozitivní vliv i na emocionální zdraví a je prevencí kardiovaskulárních onemocnění

Podle rozsáhlé dlouhodobé studie je zdravá kondice v raném věku spojena se sníženým rizikem vzniku devíti různých typů rakoviny v pozdějším věku, a to v některých případech až o 42 %. Ačkoli cvičení bylo již dříve spojováno s nižším rizikem vzniku některých druhů rakoviny, dlouhodobých a rozsáhlých kohortových studií týkajících se více druhů rakoviny je málo.

Nová studie, publikovaná v časopise British Journal of Sports Medicine, vycházela z údajů více než 1 milionu švédských branců ve věku 16 až 25 let, kteří byli sledováni v průměru 33 let v letech 1968 až 2005. Výsledky naznačují, že dobrá kondice kardiorespiračního systému, tedy schopnost jedince vykonávat trvale aerobní cvičení, jako je běh, jízda na kole a plavání, je spojena se snížením rizika rakoviny plic o 42 %, rizika rakoviny jater o 40 % a rizika rakoviny jícnu o 39 %. Byla také spojena s nižším rizikem rakoviny hlavy a krku, žaludku, slinivky břišní a ledvin.


Vyšší kardiorespirační zdatnost se zdála být spojena se 7% zvýšením rizika rakoviny prostaty a 31% zvýšením rizika rakoviny kůže, i když je možné, že za tato zjištění může častější screening rakoviny prostaty a vystavení slunečnímu záření.

K neočekávanému nárůstu rizika rakoviny prostaty a kůže uvedl vedoucí výzkumu Aron Onerup z Göteborské univerzity ve Švédsku, že následné studie ukázaly, že u mužů s vyšší úrovní fyzické zdatnosti je větší pravděpodobnost, že u nich bude diagnostikována rakovina prostaty, která není smrtelná.

„Tato studie však plně nezohledňuje vliv stravy, alkoholu a kouření, které mají větší vliv na riziko vzniku rakoviny,“ uvedla pro The Guardian Claire Knight z Cancer Research UK, největší nezávislé organizace pro výzkum rakoviny na světě. „Nemusíte běžet maraton nebo chodit do posilovny. Počítá se cokoli, co vás zahřeje, lehce zadýchá a zrychlí tep vašeho srdce. Nezáleží na tom, jestli jdete na svižnou procházku, na kolo s kamarádem, nebo dokonce děláte domácí práce, to všechno se může počítat jako způsoby, jak být aktivní,“ doplnila Claire Knight.

„Celkově jsou výsledky přesvědčivé a posilují podněty pro podporu aktivit zaměřených na zvýšení kardiorespirační zdatnosti,“ uvedl Dr. Mark Hamer, profesor sportovní a pohybové medicíny na University College London. Snížení rizika rakoviny není jediným důvodem, proč cvičit. Existují komplexní výhody napříč emocionálním zdravím a prevencí kardiovaskulárních onemocnění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze