Konzumace polotovarů zvyšuje riziko vzniku rakoviny

Konzumace polotovarů zvyšuje riziko vzniku rakoviny
Fotografie: unsplash.com
  • Studie se zúčastnilo na 197 000 dobrovolníků ve Spojeném království
  • Největší riziko vzniku rakoviny je u vaječníků

Znáte pojem ultrazpracované potraviny? Jedná se vlastně o polotovary, které dnes můžete koupit v každém obchodě. Patří mezi ně instantní polévky, omáčky, mražená pizza, hotová jídla, hranolky, ale i zmrzlina, bonbóny a další sladkosti. „Ultrazpracované potraviny jsou vyráběny z průmyslově získaných surovin a často používají potravinářská aditiva k úpravě barvy, chuti, konzistence, textury nebo prodloužení trvanlivosti,“ řekla první autorka a výzkumná pracovnice Dr. Kiara Changová. Nová studie zaměřená na konzumaci těchto potravin tak ukázala, že jejich konzumace zvyšuje riziko vzniku a úmrtí na rakovinu. Zejména pak na rakovinu vaječníků.

Studie se zúčastnilo více jak 197 000 lidí ve Spojeném království a více jak polovinu tvořily ženy. Konzumace ultrazpracovaných potravin se u stravy dobrovolníků pohybovala mezi 9,1 až 41,4 %. Tyto stravovací návyky pak byly porovnány s lékařskými záznamy, které uváděly diagnózy i úmrtí na rakovinu. Každý nárůst ultrazpracovaných potravin o 10 % ve stravě znamenal 2 % nárůst možnosti vzniku jakékoliv rakoviny a 19% zvýšené riziko rakoviny vaječníků.

Studie také zjistila, že se zvýšenou konzumací ultrazpracovaných potravin se zvyšovalo i riziko úmrtí na rakovinu. Každé navýšení konzumace o 10 % zvýšilo riziko úmrtí o 6 % a u rakoviny vaječníků to bylo dokonce 30 %. Úmrtí na rakovinu vaječníků je, co se týče ženských reprodukčních orgánů, podle American Cancer Society nejčastější.


Lidé, kteří jedli nejvíce ultrazpracovaných potravin, měli také dle CNN méně fyzické aktivity a častěji byli obézní. Jednalo se také povětšinou o nízkorozpočtové rodiny s nižším vzděláním. „Tato studie přispívá k rostoucím důkazům, že ultrazpracované potraviny pravděpodobně negativně ovlivňují naše zdraví, včetně rizika rakoviny,“ řekla Dr. Eszter Vamos, hlavní autorka studie.

A nejde jen o rakovinu...

Zvýšené riziko vzniku rakoviny není u ultrazpracovaných potravin jediný problém. Další studie prokázaly spojitost s rakovinou tlustého střeva, konečníku, kardiovaskulárními chorobami, obezitou i celkovou úmrtností. Naopak omezení těchto potravin by mohlo vést ke zlepšení celkového zdraví. „Je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom tato zjištění potvrdili a porozuměli nejlepším strategiím v oblasti veřejného zdraví ke snížení rozšířeného výskytu a škod ultrazpracovaných potravin v naší stravě,“ uvedla Vamos.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze