Podle WHO je sladidlo aspartam potencionálně karcinogenní

Podle WHO je sladidlo aspartam potencionálně karcinogenní
Fotografie: unsplash.com
  • Na výzkumu se podílely dva nezávislé orgány, které následně oznámily výsledky studie
  • IARC dospěla k závěru, že konzumace aspartamu může být potencionálně rakovinotvorná
  • Dle výsledků JECFA je však konzumace do 40mg/kg tělesné váhy bezpečná

Světová zdravotnická organizace (WHO) společně s dalšími agenturami zveřejnila výsledky zdravotních dopadů na umělé sladidlo aspartam a hodnocení této náhražky cukru nedopadlo příliš dobře. Aspartam je hojně využívaný v potravinách, nápojích, ale i lécích. Je součástí zejména dietních jídel, ale je řešením i pro diabetiky. Nyní byla ale tato náhražka cukru pro člověka klasifikována jako potencionálně karcinogenní a přijatelný denní příjem by neměl přesáhnout 40 mg/kg tělesné váhy.

Rakovina je jednou z hlavních příčin úmrtí na celém světě. Každý rok zemře na rakovinu 1 ze 6 lidí. Věda se neustále rozšiřuje, aby vyhodnotila možné iniciační nebo usnadňující faktory rakoviny, v naději, že sníží tato čísla a lidské ztráty,“ uvedl Dr. Francesco Branca, ředitel odboru výživy a bezpečnosti potravin WHO a dodal, že bude potřeba dalších studií, aby se účinky aspartamu ještě více prozkoumaly.

Na zkoumání zdravotních rizik spojených s konzumací aspartamu se podílely dva nezávislé orgány, a to Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) a Expertní výbor WHO, který se zaměřuje na potravinářské přídatné látky (JECFA). IARC klasifikovala aspartam pro člověka jako potencionálně rakovinotvorný, ale důkazy pro to jsou zatím velmi omezené. JECFA podle výsledných dat uvedl, že pokud se denní konzumace bude pohybovat mezi 0 až 40 mg/kg tělesné hmotnosti, nepředstavuje aspartam pro člověka nebezpečí.


Limit je nastaven poměrně vysoko a neměl by tak být problém ho dodržet. Pokud bychom uvedli jako příklad dospělého člověka vážícího 70 kg, musel by vypít 9 až 14 plechovek (v závislosti na obsahu aspartamu) dietního nápoje, aby přesáhl zmíněný limit. Hodnocení obou agentur se opírá i o další vědecké zdroje, recenzované dokumenty a studie byly přezkoumány nezávislými odborníky. IARC i WHO budou i nadále pracovat na dalších studiích podporující zjištění účinků na zdraví při konzumaci aspartamu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze