Riziko srdečního infarktu se po prodělání chřipky zvyšuje až šestinásobně

Riziko srdečního infarktu se po prodělání chřipky zvyšuje až šestinásobně
Fotografie: unsplash.com
  • Riziko vzniku srdečního infarktu se zvyšuje šestinásobně týden po diagnostikování nemoci
  • Výsledky studie potvrzují, jak je důležité se nechat očkovat proti nemoci

Lidé, kteří onemocní chřipkou, mají vyšší riziko srdečního infarktu týden poté, co jim byla nemoc diagnostikována. Odborníci uvedli, že riziko vzniku srdečního infarktu je v tuto dobu šestkrát vyšší ve srovnání s rokem před nebo po prodělání nemoci. Výsledky studie potvrzují, jak moc je důležité se nechat očkovat proti nemoci. Lékaři by měli být dobře informováni o vzniku srdečního infarktu v důsledku nemoci. Tým nizozemských vědců analyzoval výsledky laboratorních testů ze 16 laboratoří po celém Nizozemsku a porovnal je se záznamy o úmrtích a nemocničními údaji. V letech 2008 až 2019 potvrdily laboratoře přibližně 26 221 případů chřipky.


Z této skupiny mělo 401 pacientů srdeční infarkt v roce před nebo po onemocnění chřipkou. Někteří z nich prodělali více než jeden infarkt. Výzkumníci celkem zaznamenali 419 infarktů. Z těchto 419 infarktů k 25 došlo v prvních sedmi dnech po diagnóze chřipky, 217 během roku před diagnózou a 177 v roce po onemocnění chřipkou. Vědci spočítali, že lidé měli 6,16krát vyšší pravděpodobnost srdečního infarktu během sedmi dnů po diagnóze chřipky než v roce před nebo po. Odborníci se domnívají, že za tímto spojením může být kombinace reakce těla na virus chřipky a schopnosti viru způsobit krev „lepkavou“.

„Vzhledem k možným zdravotním důsledkům souvislosti mezi infekcí virem chřipky a akutními srdečními infarkty je důležité prokázat spolehlivost výsledků na jiné populaci,“ uvedla pro independent.co.uk vedoucí studie Annemarijn de Boer z univerzity v Utrechtu. „Naše výsledky podporují strategie prevence chřipkové infekce, včetně očkování. Obhajují také zvýšenou informovanost lékařů a hospitalizovaných pacientů o příznacích srdečního infarktu. I když z našich výsledků není jasné, zda jsou ohroženi i ti, kteří mají méně závažnou chřipku, je rozumné, aby si tuto souvislost uvědomovali,“ doplnila.

„Tyto nedávné předběžné údaje z Nizozemska jsou v souladu s tím, co víme, tedy, že k infarktu může častěji dojít během chřipky nebo krátce po ní. Podporují potřebu zvýšit povědomí veřejnosti o příznacích infarktu a posilují význam prevence chřipky v první řadě u starších lidí,“ uzavřela ředitelka British Heart Foundation Dr. Sonya Babu-Narayan.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze