Hypertenze je nejčastější onemocnění kardiovaskulárního systému. Jak ji poznat?

Hypertenze je nejčastější onemocnění kardiovaskulárního systému. Jak ji poznat?
Fotografie: unsplash.com
  • Vysoký krevní tlak odhalí pravidelné kontroly u praktického lékaře
  • Na vzniku hypertenze se může podílet nadváha a obezita, kouření, stres, konzumace alkoholu, nezdravé stravování a další
  • Hypertenze zvyšuje riziko mozkové mrtvice, selhání ledvin nebo poruchy zraku

Dnes, tedy 17. května, si připomínáme Světový den hypertenze. Tématem letošního Světového dne hypertenze je „Nechte si přesně změřit svůj krevní tlak, pravidelně ho kontrolujte a žijte déle.“ Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je nejčastější onemocnění kardiovaskulárního systému.

Jak poznat hypertenzi?

Jediným spolehlivým způsobem odhalení hypertenze je pravidelná kontrola krevního tlaku v rámci preventivních prohlídek u praktického lékaře. Normální krevní tlak je v klidovém stavu u zdravého dospělého člověka 120/80 mmHg. Za zvýšený krevní tlak (hypertenzi) se považuje hodnota nad 140/90 mmHg.

Vysoký krevní tlak nebolí, o to nebezpečnější je – patří k nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním. Na vzniku hypertenze se podílí řada okolností. Vliv může mít dědičnost, ale u většiny případů jsou na vině ovlivnitelné rizikové faktory životního stylu. Patří mezi ně nadváha a obezita, kouření, stres, konzumace alkoholu, nezdravé stravování, nadměrné užívání cukrů a soli nebo nedostatek pohybu.

Hypertenze není jen červená hodnota na tlakoměru. Pokud se hypertenze neléčí, způsobuje vážné poškození srdce (srdeční selhání, infarkt) z důvodu sníženého průtoku krve a kyslíku v tepnách. O hypertenzi se někdy mluví jako o tichém zabijákovi, protože mimo jiné zvyšuje riziko mozkové mrtvice, selhání ledvin nebo poruchy zraku.


Zdravý životní styl pomáhá udržet normální krevní tlak. Co pro to můžeme udělat?

  • Pravidelná, pestrá a vyvážená strava je základ. Ke každému jídlu nezapomínáme přidat ovoce nebo zeleninu.
  • Čteme etikety a porovnáváme u stejného druhu zboží množství soli. Vybíráme potraviny s menším obsahem soli a tím omezíme příjem soli z potravin. Sůl nahradíme česnekem, cibulí, čerstvými či sušenými bylinkami nebo kořením.
  • Pijeme nealkoholické nápoje, nekouříme a neužíváme tabák ani nikotin.
  • Denně věnujeme alespoň 30 až 40 minut svižné chůzi.
  • Každý den spíme 6 až 8 hodin.
  • Nepřejídáme se a udržujeme si správnou hmotnost.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze