Planeta se do konce století oteplí o 2,7 °C, varuje OSN

Planeta se do konce století oteplí o 2,7 °C, varuje OSN
Fotografie: unsplash.com
  • Růst teploty na planetě by se měl ideálně udržet na 1,5 °C
  • Koncentrace skleníkových plynů dosáhla rekordu již v loňském roce
  • Svět má nejspíš poslední šanci k udržení teplotního růstu

Plnění závazků ke snižování emisí skleníkových plynů se moc nedaří. Pokud se celý svět nezačne více snažit, vzroste teplota na planetě o 2,7 °C do konce tohoto století. Toto varování uvádí zpráva Emissions Gap Report 2021: The Heat Is On Programu OSN pro životní prostředí (UNEP).


Celosvětové vlády budou jednat o dodržení závazků pro letošní rok na Konferenci OSN o změně klimatu 2021 v Glasgow (COP26). Chtějí, co nejrychleji zabránit globálnímu oteplování. Vědí, že by to mohla být poslední šance k udržení teplotního růstu pod 2 °C, nejlépe na 1,5 °C. Světová meteorologická organizace OSN uvedla, že koncentrace skleníkových plynů dosáhla rekordu již v loňském roce a svět není schopen zabránit rostoucím teplotám.

Podle reuters.com členské státy G20, které produkují 80 % celosvětových emisí, nedokáží splnit původní ani nové závazky do roku 2030. „Pokud v příštím desetiletí nedojde k žádnému smysluplnému snížení emisí, nikdy se nám nepovede snížit teplotní růst na 1,5 °C. Je naprosto nezbytné, aby všechny státy G20 slíbily, že souhlasí se snížením růstu teploty na planetě na 1,5 °C,“ řekl na tiskové konferenci generální tajemník OSN António Guterres.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze