Japonští olympionici budou nosit oblečení, které blokuje infračervené světlo

Japonští olympionici budou nosit oblečení, které blokuje infračervené světlo
Fotografie: Ryoji Iwata, unsplash.com
  • Speciálně vyrobená tkanina pohlcuje infroačervené zařízení
  • Zabrání se tak „šmírování“ sportuvců pomocí elektronických zařízení

Na letních olympijských hrách v Paříži v roce 2024 budou podle deníku Le Monde sportovci japonských volejbalových, atletických a dalších týmů soutěžit v oblečení vyrobeném z nové tkaniny, která dokáže lépe absorbovat infračervené světlo.

Překvapivý je ale důvod, proč sportovci ze země vycházejícího slunce nastoupí v takové moderní výbavě. Podobně jako letadla typu stealth, která se vyhýbají odhalení tím, že odvádějí radarové signály od detektorů, látka pohlcuje infračervené světlo a zabraňuje jeho pronikání ke kamerám a infračerveným senzorům. Ty jsou stále dostupnější i ve spotřební elektronice a při použití na lidech může infračervená fotografie odhalit linie těla člověka nebo spodní prádlo, které má na sobě pod tenkou vrstvou oblečení.

V roce 2020 si sportovci stěžovali Japonskému olympijskému výboru poté, co objevili své fotografie z infračervené kamery sdílené na sociálních sítích se sexuálně explicitními popisky. Proto společnosti Mizuno, Sumitomo Metal Mining a Kyodo Printing společně vyvinuly novou tkaninu, která je dostatečně elastická, aby mohla být použita ve sportovních dresech, a zároveň chrání sportovce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze