eDoklady oficiálně startují, ale s aktivací pospíchat nemusíte

eDoklady oficiálně startují, ale s aktivací pospíchat nemusíte
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Od soboty 20. ledna je oficiálně k dispozici aplikace a možnost registrace do ní
  • Vedle chytrého mobilního telefonu potřebujete i Identitu občana snadno přístupnou přes bankovní identitu
  • Okruh úřadů uznávajících elektronický doklad je zatím velmi omezený, to se ale změní v polovině roku

Po loňském schválení a následném odkladu přišel konečně rozhodný den, kdy bude možné využít aplikaci eDoklady. Jiným slovy to znamená, že svoji totožnost můžete prokázat použitím mobilního telefonu a plastovou kartičku (která však bude i dál platit a ani se neplánuje její rušení) můžete nechat doma. Jak ale zmíníme dále, minimálně ještě půl roku poběží tato možnost v jakémsi testovacím režimu.

Z uživatelského hlediska jsou důležité dvě věci: aplikace eDoklady a Identita občana. Aplikaci si již můžete stáhnout z Google Play Store, tam je potřeba Android 11 a vyšší. Pro iOS je potřeba verze 15 a vyšší. (Poznámka: pokud budete vyhledávat ručně, nepleťte si ji aplikací eObčanka, ta slouží k něčemu jinému.)

Pokud Identitu občana ještě nemáte, zde najdete návod na její zprovoznění. Uživatelsky nejpříjemnější je sáhnout hned po první možnosti, kterou je bankovní identita. Tu podporuje celkem deset bankovních domů a pokud u některého z nich máte účet, máte nejspíše i bankovní identitu. Její použití není o nic složitější než způsob, jakým se hlásíte do banky.

Se založenou Identitou občana se pak přihlásíte do nainstalované aplikace. Tu je navíc nutné zabezpečit proti zneužití speciálním PINem, který však může nahradit biometrické ověření například v podobě otisku prstu. Následně je potřeba aplikaci povolit přístup k Bluetooth a Fotoaparátu. Přesný návod najdete zde.

Ještě si chvíli počkáme

Takto vybaveni můžete zatím vyrazit je na tzv. Ústřední správní úřady. To jsou například různá ministerstva, ČTÚ, RRTV a další orgány, se kterými běžný člověk do kontaktu obvykle nepřichází. Naopak policie, soudy, kraje, obce a další úřady, kde plastovou kartičku vytahujeme z peněženky nejčastěji, budou mít tuto povinnost až od 1. července 2024. Podle neoficiálních informací by ale například Policie ČR mohla tuto možnost nabízet již během dubna.

Timeline

Proč eDoklady chtít?

Prvním důvodem je samozřejmě pohodlí. Společně s tím, že už pro řízení automobilu nebude potřeba ukazovat plastový řidičský průkaz, můžeme v druhé půlce roku vyrazit ven (ovšem pouze na území ČR) jen s nabitým telefonem, který dokáže suplovat i platební karty.

Další výhodou je i záznam toho, kdo a kdy vás kontroloval a jaké údaje jste s ním sdíleli.

Oproti plastovému doklady má ten elektronický hned několik výhod:

  • nemožnost zfalšování dokladu
  • zabezpečení používání dokladu biometrií
  • jednoduché odpojení (zablokování) v případě ztráty mobilu
  • a vyhnete se nutnosti předávat celý doklad se všemi informacemi

Poslední uvedená možnost se často zmiňuje například u ověřování věku při prodeji alkoholu. Dnes při nákupu nejrůznějších neřestí musíte obsluze „prozradit“ krom svého jména například i adresu, což může být potenciálně zneužitelné. S eDoklady ale před kontrolou vyberete sadu údajů, které chcete s protistranou sdílet. Jedna z nich je zmiňovaná kontrola věku, kdy protistrana dostane pouze informaci, že vám již bylo osmnáct a fotografii pro ověření.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze