Občanka v mobilu už má jasnější obrysy. Přijde v lednu a jmenuje se eDoklady

Občanka v mobilu už má jasnější obrysy. Přijde v lednu a jmenuje se eDoklady
Fotografie: gov.cz
  • eDoklady začnou fungovat začátkem příštího roku
  • Nejprve bude dostupný jen občanský průkaz a jen pro vybrané úřady
  • Podmínkou bude Identita občana
  • Elektronické doklady ty fyzické nenahradí, stanou se jejich doplňkem

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš odhalil, jak bude vypadat už skoro rok slibovaná „občanka v mobilu“, respektive další doklady, které potřebujeme při styku se státní správou. Myšlenka je stejná jako u jiných důležitých věcí: platební karty, receptů na léky nebo nejrůznějších věrnostních karet. Všude tam dokáže mobilní telefon zastoupit onen fyzický nosič, který tak můžeme nechat doma.


Pokud totéž budete chtít udělat i s českými doklady, pak vám od 1. ledna 2024 postačí aplikace eDoklady, která už se připravuje pro Android i iOS. Ale i tady bude náběh pozvolný, a to jak v nabídce dostupných dokladů, tak institucí, které je budou uznávat. V lednu tak bude dostupný pouze občanský průkaz a Policie ČR, která ho vyžaduje asi nejčastěji, jej začne v této podobě „přijímat“ až od půlky roku. Pak by mělo ale přibývat jak dokladů, tak i institucí. A v roce 2025 by se tato možnost měla rozšířit na celou EU.

eDoklady
Takto nějak by měla vypadat aplikace pro řadové uživatele občanského průkazu, tedy občany.

eDoklady rozhodně neznamenají, že by končily plastové kartičky, které v současné době používáme. Vznikne tak alternativa pro ty, kteří jsou zvyklí mít všechno v mobilu a nabídne k tomu i jisté bonusy. Výhodou má být bezpečnost, kdy bude váš virtuální doklad chráněn biometrií nebo PINem. Při ztrátě telefonu můžete aplikaci na dálku deaktivovat. A při kontrole, která probíhá pomocí QR kódu, si můžete vybrat, jaké informace protistraně ukážete. Při nákupu alkoholu tak obsluha ověří váš věk, ale už nezjistí jméno nebo adresu. Doklady v mobilu tak mají nad těmi fyzickými jasně navrch, nejen co se týče praktičnosti, ale i bezpečnosti.

eDoklady
A takto bude probíhat kontrola.

Podmínkou používání bude založená Identita občana, která poslouží jako „uživatelský účet“ pro jednotlivé instalace aplikace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze