Japonsko hlásí vítězství ve válce proti disketám

Japonsko hlásí vítězství ve válce proti disketám
Fotografie: Ondřej Pohl, fZone.cz
  • Řada japonských zákonů stále vyžadovala používání disket
  • Bylo jich více než tisíc a všechny se podařilo změnit až na konci června

Pro většinu z nás jsou diskety reliktem, který skončil s devadesátými léty, proto je překvapující, že se stále najdou místa, kde se aktivně používají. Může to být armáda, letectví nebo jiné oblasti průmyslu s dlouhým životním cyklem produktů. Specifickou oblastí je pak Japonsko. Jako by nestačilo, že zdejší zákazníci bývají velice konzervativní, diskety jako datový nosič vyžadovaly mnohé zákony řešící komunikaci lidí a veřejné správy.

Podle agentury Reuters japonská vláda nedávno oznámila, že zhruba 20 let po většině ostatních vlád definitivně končí s používáním disket. Část problému spočívá v tom, že to nebylo tak jednoduché, aby někdo vydal prohlášení. Naopak bylo třeba přepsat nebo zcela vyškrtnout z evidence více než 1 000 různých vládních nařízení a zákonů, aby bylo možné učinit tento krok do 21. století.

A to se nakonec podařilo. „28. června jsme vyhráli válku s disketami!“ radoval se ministr pro digitální technologie Taro Kono. Tím ale jeho tažení nekončí. Ve svých příspěvcích se dále vyslovil pro likvidaci faxů a dalších analogových technologií ve státní správě. I to je úkol pro Digitální agenturu, která byla založena během pandemie COVID-19 v roce 2021, kdy se v souvislosti se zaváděním celostátního testování a očkování ukázalo, že vláda stále spoléhá na papírovou evidenci a zastaralé technologie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze