Elon Musk i Steve Wozniak volají po zpomalení vývoje umělé inteligence

Elon Musk i Steve Wozniak volají po zpomalení vývoje umělé inteligence
Fotografie: pixabay.com
  • Významné osobnosti technologického světa jsou proti urychlenému vývoji AI
  • V otevřeném dopise vyzývají o stanovení alespoň půlroční pauzy od vývoje ještě dokonalejší AI, než je GPT-4

Ačkoliv popularita umělé inteligence raketově rostě, ozývají se také hlasy volající po zpomalení jejího překotného vývoje. Spoluzakladatel Applu, Steve Wozniak, stejně jako Elon Musk, kterému vděčíme za vznik Tesly či SpaceX, jsou toho názoru, že bychom si jako lidstvo měli dát minimálně půlroční pauzu od vývoje ještě dokonalejší umělé inteligence.

Jak je uvedeno v obecně přijímaných zásadách Asilomar AI Principles, pokročilá umělá inteligence by mohla představovat zásadní změnu v historii života na Zemi a měla by být plánována a řízena s adekvátní péčí a zdroji. Bohužel k této úrovni plánování a řízení v současnosti nedochází, i když v posledních měsících laboratoře zaměřené na vývoj umělé inteligence soutěží ve vývoji a spuštění ještě výkonnějších digitálních myslí, kterým nikdo – ani jejich tvůrci – nerozumí, nemůže předvídat ani spolehlivě kontrolovat, uvádí se na stránkách futureoflife.org, kde je dopis publikován.

V otevřeném dopise, který varuje před unáhleným vývojem umělé inteligence schopnější než GPT-4, volají signatáři nikoliv po tom, aby byl vývoj veškeré umělé inteligence pozastaven, ale pouze té, která představuje nepředvídatelnou černou skříňku s rostoucími schopnostmi.

Vývojáři ChatGPT z OpenAI se rovněž přiklonili k názoru osob podepsaných pod dopisem a domnívají se, že by se měla pro dobro věci rychlost vývoje omezit. Někteří se však zase domnívají, že jakákoliv regulace povede pouze k vývoji ještě chytřejší AI v utajení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze