Apple TV 4K (2022)
test

Apple TV 4K (2022)

Klíč k „jablečené“ domácnosti

Do redakce nám zavítala nejnovější generace Apple TV 4K s lehce inovovaným designem a brutálním výkonem, která je navíc mezigeneračně levnější. Nabízí spoustu vychytávek, které oceníte primárně, pokud jste uživateli i dalších „jablečných“ zařízení. Zda se její nákup vyplatí, to prozradí dnešní recenze.

„Jablečná“ domácnost si žádá „jablečné“ multimediální centrum, proto je tu Apple TV 4K, nyní již ve 3. generaci. Tu Apple představil minulý rok, přesto nejde o zastaralé zařízení. Poslední upgrady jsou více evolucí než revolucí a nejinak je tomu u třetí generace s podporou 4K rozlišení. V dnešní recenzi se zaměříme na hlavní vylepšení a již brzy se budete moci těšit i na průvodce nejlepšími aplikacemi pro tvOS.

Za zapůjčení Apple TV 4K (2022) děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, kde si zařízení můžete rovněž zakoupit.

Technické parametry Apple TV 4K (2021)

Rozměry Apple TV 93 × 93 × 31 mm
Hmotnost Apple TV 208/214 gramů
Rozměry ovladače 136 × 35 × 9,25 mm
Hmotnost ovladače 66 g
Kapacita úložiště 64/128 GB
Porty a rozhraní HDMI 2.1, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, infračervený přijímač, Thread (pouze 128GB varianta), gigabitový ethernet (pouze 128GB varianta))
Procesor Apple A15 Bionic
Dolby Vision/HDR10/HDR10+ ano/ano/ano
Obsah balení příručky, samolepky, ovladač, napájecí kabel, Apple TV 4K
Cena 4 190/4 790 Kč

Obsah balení: šetřilo se

V krabici se kromě multimediálního centra Apple TV 4K nachází rovněž napájecí kabel, ovladač s USB-C a nezbytné příručky (včetně samolepek). HDMI kabel si tak musíte obstarat sami a ideální bude, když nebudete volit ten nejlevnější. A pokud hledáte napájecí kabel pro ovladač, zbytečně, i ten si musíte obstarat sami, případně použít ten od iPhonu. Tedy pardon, ten USB-C stále nemá, tak třeba od iPadu... Upřímně doufáme, že si příští rok nebudeme muset separátně kupovat i napájecí kabel k Apple TV.

Apple TV 4K (2022)
Nelíbilo se nám
  • bez HDMI a USB-C kabelu

Design a zpracování: lehčí a menší

I když všechny poslední Apple TV vypadají dost podobně, u třetí generace pár rozdílů najdete. Tak předně, je menší, rozměry činí 93 × 93 × 31 mm, 2. generace Apple TV 4K má 98 × 98 × 35 mm. Pár milimetrů rozdíl asi úplně nepostřehnete, mnohem zajímavější je však snížení hmotnosti z 425 gramů na 214, respektive 208 gramů, záleží jakou verzi si zvolíte. Snížení hmotnosti o polovinu už není úplně zanedbatelné, a to i přestože většinu svého života stráví na televizním stolku. Za snížením hmotnosti stojí odstranění ventilátoru, který už Apple TV nepotřebuje. Další změnou prošla horní strana, kde najdeme již jen logo společnosti Apple, slovní dovětek „TV“ zmizel.

Apple TV 4K (2022)

Změnou prošel i ovladač k Apple TV. Na první pohled vypadá stejně jako u druhé generace, jde o luxusní hliníkový monolit, ovšem Lightning konektor byl nahrazen USB-C. To je vítané vylepšení, je však trochu s podivem, že k tomu Apple došel až nyní.

Hmotnost se snížila díky odebrání ventilátoru.

Kromě ovládání pomocí mechanického stisknutí tlačítek je možné na dotykovém „clickpadu“ také elegantně posouvat playlisty nebo přetáčet dopředu/dozadu přejetím prstu. Senzitivitu lze doladit v nastavení Apple TV a funguje opravdu skvěle. Zachováno zůstalo také tlačítko Siri pro hlasové ovládání, avšak stále pouze v angličtině, jinak slouží pro rychlé vyhledávání.

Apple TV 4K (2022)

Ovladač jsme chválili již u minulé generace, nejinak tomu bude i tentokrát, patří mezi nejelegantnější a nejpropracovanější ovladače multimediálních center vůbec. Nárůst hmotnosti o 3 gramy mu bezesporu odpustíte i vy.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • menší
  • lehčí
  • ovladač se nabíjí skrze USB-C

Konektivita a funkce: tentokrát dvě možnosti

Apple se u 3. generace Apple TV rozhodl, že dá na výběr ze dvou variant, které se budou lišit nejen pamětí, ale i funkcemi. To je trochu škoda, hůře se bude orientovat méně zkušeným uživatelům. Základem je Apple TV 4K s 64GB interní pamětí, která postrádá ethernet a Thread – komunikační protokol v rámci chytrých domácností pro rychlejší a spolehlivější reakce napříč zařízeními. To je výsadou jen 128GB paměťové varianty. Pokud je tedy pro vás ethernet nezbytností, nezbude vám nic jiného, než koupit dražší verzi. Aby si to Apple u zájemců příliš nerozházel, mezigeneračně došlo ke snížení cen a zvětšení pamětí.

32 GB 64 GB 128 GB
Apple TV 4K 1. generace 5 190 Kč (ethernet) 5 790 Kč (ethernet) /
Apple TV 4K 2. generace 4 990 Kč (Thread, ethernet) 5 590 Kč (Thread, ethernet) /
Apple TV 4K 3. generace / 4 190 Kč (bez Thread a ethernetu) 4 790 Kč (Thread, ethernet)

Co spojuje obě verze 3. generace Apple TV 4K, to je nasazení extra výkonného procesoru Apple A15 Bionic, který debutoval u modelové řady iPhone 13 v roce 2021. Zde vidíme hlavní důvod k upgradu, protože nárůst rychlosti je opravdu impozantní. Přepínání aplikací je extra rychlé, stejně jako jejich spouštění. Ve spojení s rychlým internetovým připojením jde o multimediální centrum, které vás nenechá čekat.

Apple TV 4K (2022)

Nárůst rychlosti budu rád demonstrovat na aplikaci pro OTT televizní vysílání, Sledování TV. Sám ji využívám jako hlavní zdroj TV signálu ve spojení s Android TV multimediálním centrem Xiaomi Mi Stick 4K. Jsem zvyklý chvíli čekat, než se program přepne, a to i přestože mám doma vysokorychlostní internetové připojení. Po výměně za Apple TV 4K 3. generace můžu skvěle demonstrovat, že nejde jen o rychlost internetu, ale i rychlost samotného multimediálního centra, protože přepínání programů bylo nově otázkou necelé vteřiny.

Výkonu má nová Apple TV 4K na rozdávání.

Zachována zůstala podpora Wi-Fi 6 nebo HDMI 2.1, díky kterému je možné vykreslit 4K HDR obsah až v 60 FPS. Samozřejmostí je podpora Dolby Vision (HDR10) a nově také HDR10+.

I když to je samozřejmost, musím zmínit i fakt, že Apple TV funguje jako domácí centrum. To znamená, že můžete vaše HomeKit příslušenství ovládat i na dálku. To umí například i HomePod mini. Pokud navíc HomePod mini máte a máte třeba hned dva kusy, můžete je použít jako externí reproduktory právě pro Apple TV 4K a udělat si „jablečné“ stereo. Apple vám tuto možnost nabídne hned v úvodním nastavení. Pokud nemáte dva, ale jen jeden, i tak jej lze použít jako hlavní reproduktor, to se hodí v případě, že váš televizor má spíše špatný zvukový výstup.

Apple TV 4K (2022)

Co se týká zrcadlení obrazu, využijete AirPlay. Zrcadlí jak obraz, tak zvuk, na rychlost internetu je trochu náročnější než Chromecast, na druhou stranu nedochází k degradaci obrazu ani zvuku či k tak častým výpadkům. Vše samozřejmě záleží na stabilitě vašeho internetového připojení. Zrcadlit můžete obsah jak z iPhonu, tak z MacBooku a iPadu, a to přímo z Ovládacího centra.

Líbilo se nám
  • podpora HDR10+
  • extra výkonný Apple A15 Bionic
  • mezigeneračně levnější a více paměti
  • AirPlay
Nelíbilo se nám
  • Thread a ethernet jen u vyšší varianty

Prostředí a aplikace: strohé, ale účelné

Prostředí tvOS je vcelku strohé, což nám nevadí, pouze konstatujeme. Domovskou obrazovku si můžete poskládat dle sebe, respektive aplikace na ní. Pokud to aplikace podporuje, objeví se už v náhledu po najetí na aplikaci obsah, který můžete sledovat, to se týká například Netflixu či Apple TV+. Oceňujeme i možnost přeprogramování tlačítka na ovladači, konkrétně tlačítka s ikonou televize. To vás může přesměrovat buď přímo do aplikace Apple TV+, nebo na domovskou obrazovku, což ocením více. Samotné nastavení působí poměrně stroze, je totiž čistě kontextové, bez ikonek a speciální grafiky.

Apple TV 4K (2022)

Apple má i pár vychytávek, například doladění barev. Pokud se vám zdá, že jsou barvy mdlé, Apple překontroluje zda používáte dostatečně kvalitní HDMI kabel, stejně tak můžete barvy upravit díky iPhonu s FaceID. Stačí přiložit iPhone směrem k obrazovce čelní stranou, kdy Apple „přehraje“ barevné pruhy, kterým kalibruje zobrazení na základě toho, co „řekne“ FaceID kamera. Elegantní, praktické a navíc funkční.

Aplikací je v rámci App Storu více než dostatek, nechybí streamovací platformy Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, SkyShowtime, Voyo.cz, HBO Max, iVysílání, stejně tak aplikace pro OTT, například již zmíněné Sledování TV. Pokud jste však předplatitelé operátorské Vodafone TV, O2 TV nebo T-Mobile TV, máte smůlu, zde bude zapotřebí speciální set-top box. Výběr těch nejlepších aplikací pro tvOS pro vás chystáme již brzy.

A hry? Ty můžete na Apple TV 4K hrát také, například díky předplatnému Apple Arcade můžete hrát za jeden měsíční poplatek více než 200 her, díky tomu získáte obsah bez reklam a bez nákupů v aplikaci, což oceníte, pokud necháte u Apple TV s přidanou kartou vaši ratolest. Měsíční předplatné vyjde na 139 Kč, k nové Apple TV získáte 3 měsíce zdarma. Zde si posteskneme, druhá a třetí generace sice výrazně vylepšila design ovladače, avšak už není vybaven gyroskopem ani akcelerometrem, který u 1. generace Apple TV výrazně zlepšoval herní zážitek. Většina her je spíše základního charakteru, ale lze najít i výjimky, třeba automobilový Asphalt. Grafika her je však skvělá, díky čipu A15 Bionic je špičková i plynulost, a tak vás herní nabídka určitě zabaví.

Líbilo se nám
  • čistota prostředí
  • pár vychytávek v nastavení
  • dostatek aplikací
Nelíbilo se nám
  • strohé nastavení

Osobně se mi více líbí prostředí systému Android TV, protože působí hravěji, ovšem prostředí tvOS je asi praktičtější.

Zhodnocení: povedený upgrade

Recenzi bych zakončil pár doporučeními. Pokud máte starší Apple TV, například 1. generaci Apple TV 4K, novou generaci vám doporučujeme, ale rovnou sáhněte po 128GB variantě. Má vše, včetně ethernetu a protokolu Thread, což je investice do budoucna. Pokud máte předchozí generaci, zřejmě upgrade není tolik potřeba, ale můžete ocenit opravdu špičkový výkon a rychlé načítání, i tak doporučujeme pouze nákup 128GB varianty. Základní variantu nedoporučíme ani těm, kteří ethernet nepotřebují, protože úspora 600 Kč za jakékoliv omezení zkrátka nestojí.

Foto: Martin Fajmon, fzone.cz

Klady
  • mezigeneračně menší a lehčí
  • extrémní výkon
  • vyšší paměťová varianta, přesto nižší cena
  • snadné nastavení a správa
  • podpora HDR10+
  • elegantní ovladač s USB-C
Zápory
  • různá omezení 64GB varianty
  • bez HDMI a USB-C kabelu v balení
  • příliš strohé prostředí
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze