Starship od SpaceX by mohl vzlétnout v dubnu

Starship od SpaceX by mohl vzlétnout v dubnu
Fotografie: unsplash.com
  • Raketa čeká na povolení ke vzletu od FAA
  • Testovací let by podle Muska mohl proběhnout ke konci dubna
  • Pro další zkoušky se již montují další prototypy rakety

Obrovská raketa Starship od SpaceX, která bude dopravovat lidi na Měsíc, Mars a do hlubokého vesmíru, se již delší dobu chystá na svůj první orbitální let, kdy má nosná raketa Super Heavy a kosmická loď Starship obletět několikrát zeměkouli a poté přistát zpět na Zemi. Zatím se však stále testují motory Raptor, kterých je na Super Heavy 33 a doposud se jich podařilo zažehnout 31. SpaceX také musí před prvním letem splnit požadavky Federálního úřadu pro letectví (FAA), kterých jsou desítky.

Starship se nyní nachází v kosmodromu Starbase, kde probíhá i testování motorů. Elon Musk na Twitteru uvedl, že raketa bude připravena ke zkušebnímu testu za několik týdnů, nejspíše ke konci dubna. Vše bude záležet na udělení licence k letu od FAA. Prototyp horního stupně již dříve vzlétnul do výšky 10 kilometrů. Prototyp Super Heavy na svůj první let teprve čeká, stejně jako celá sestava Starship, tedy základní a druhý stupeň postavený na sobě.

Super Heavy je nosná raketa vysoká 69 metrů a na jejím vrcholu je posazená kosmická loď Starship, která má na výšku 50 metrů. Obě části systému Starship jsou znovupoužitelné a pokud se testovací let podaří, stane se nejsilnější raketou, která kdy vzlétla. Super Heavy má celkem 33 motorů Raptor druhé generace a Starship 6. Obě části jsou poháněny kapalným metanem a kapalným kyslíkem.


Plánované lety budou muset počkat

Elon Musk podle space.com sdělil, že v současné době se montuje několik dalších prototypů pro testovací lety a během konference uvedl, že je asi 80% šance, že v tomto roce s raketou dosáhnou oběžné dráhy, ale bude ještě otázkou několika let, než dosáhnou plné znovupoužitelnosti. To jasně naznačuje, že se některé již naplánované lety posunou. Mezi ně například patří i let kolem Měsíce, který si zamluvil japonský miliardář Jusaku Maezawa a měl proběhnout už letos. Ten si na soukromý let k sobě vybral dalších osm umělců a mezi vybranými je i český tanečník Yemi A.D.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze