EMA doporučila schválení tocilizumabu u lidí se závažným průběhem nemoci COVID-19

EMA doporučila schválení tocilizumabu u lidí se závažným průběhem nemoci COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • Tocilizumab je imunomodulační léčivý přípravek, který mění aktivitu imunitního systému
  • EMA doporučila schválení léku pro dospělé, kteří mají vážný průběh nemoci
  • Studie ukázala, že léčba tocilizumabem podávaným infuzí snižuje riziko úmrtí

Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) doporučil rozšířit indikaci léčivého přípravku RoActemra (tocilizumab) tak, aby zahrnovala léčbu dospělých s koronavirem, kteří podstupují systémovou léčbu kortikosteroidy a vyžadují doplňkovou léčbu kyslíkem nebo jsou na mechanické plicní ventilaci. Tocilizumab je imunomodulační léčivý přípravek, který mění aktivitu imunitního systému. Léčivá látka v přípravku RoActemra, tocilizumab, je monoklonální protilátka, typ proteinu (bílkoviny) určeného k navázání na specifický cíl (nazývaný antigen) v těle.


Studie ukázala, že léčba tocilizumabem podávaným infuzí navíc ke standardní léčbě snižuje riziko úmrtí ve srovnání se standardní léčbou samotnou. Celkově 31 % pacientů léčených tocilizumabem plus standardní léčbou (621 ze 2 022) zemřelo do 28 dnů od léčby ve srovnání s 35 % pacientů léčených samotnou standardní léčbou (729 ze 2 094). Kromě toho bylo 57 % pacientů (1 150 ze 2 022), kteří dostávali tocilizumab, schopno opustit nemocnici do 28 dnů ve srovnání s 50 % pacientů (1 044 z 2 094), kteří dostávali standardní léčbu samotnou.

Studie také ukázala, že zvýšení mortality nelze vyloučit při léčbě tocilizumabem u pacientů, kteří nedostávají systémové kortikosteroidy. Bezpečnostní profil tohoto léčivého přípravku byl však příznivý u pacientů, kteří již byli léčeni kortikosteroidy, a CHMP dospěl k závěru, že přínosy tohoto léčivého přípravku jsou pro tyto pacienty vyšší než rizika.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze