EMA po testech na zvířatech doporučila schválení vakcíny proti opičím neštovicím

EMA  po testech na zvířatech doporučila schválení vakcíny proti opičím neštovicím
Fotografie: unsplash.com
  • Výbor pro humánní léčivé přípravky Evropské agentury pro léčivé přípravky doporučil rozšířit indikaci již registrované vakcíny proti (pravým) neštovicím Imvanex
  • Bude zahrnovat ochranu dospělých před onemocněním opičími neštovicemi

Tato vakcína je v EU schválena od roku 2013 pro prevenci (pravých) neštovic. Obsahuje oslabenou formu viru vakcinie s názvem „modifikovaný virus vakcinie Ankara“, který je příbuzný viru pravých neštovic. Byla také považována za potenciální vakcínu proti opičím neštovicím kvůli podobnosti mezi virem opičích neštovic a virem (pravých) neštovic. Držitelem rozhodnutí o registraci je společnost Bavarian Nordic A/S.


Údaje ze studií

Výbor CHMP založil své doporučení na údajích z několika studií na zvířatech, které prokázaly ochranu proti viru opičích neštovic u subhumánních primátů očkovaných vakcínou Imvanex. Výbor CHMP usoudil, že z těchto studií lze odvodit účinnost přípravku Imvanex také v prevenci onemocnění opičích neštovic u lidí.

K potvrzení účinnosti vakcíny proti opičím neštovicím bude společnost shromažďovat údaje z pozorovací studie, která bude provedena během probíhající epidemie opičích neštovic v Evropě. Bezpečnostní profil léčivého přípravku je příznivý, s mírnými až středně závažnými nežádoucími účinky a výbor CHMP dospěl k závěru, že přínosy léčivého přípravku převyšují jeho rizika.

Kromě použití k prevenci opičích neštovic výbor CHMP doporučil povolit přípravek Imvanex k ochraně lidí před onemocněním způsobeným virem vakcinie, které vede k příznakům podobným, ale mírnějším než příznakům neštovic.

Více o opičích neštovicích

Opičí neštovice jsou vzácné onemocnění způsobené infekcí virem opičích neštovic, který způsobuje příznaky podobné příznakům neštovic. Opičí neštovice začínají horečkou, bolestmi hlavy, bolestmi svalů a vyčerpáním a mohou být smrtelné, i když jsou obvykle mírnější než neštovice. Přenáší se na lidi z různých divokých zvířat, jako jsou hlodavci a primáti, ale může být také přenášen mezi lidmi po blízkém fyzickém kontaktu. Současná ohniska mimo jiné v EU hlášená od května 2022 jsou prvními ohnisky mimo Afriku bez vazby na endemické oblasti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze