ESA poprvé pomocí sondy vysílala živě z Marsu

ESA poprvé pomocí sondy vysílala živě z Marsu
Fotografie: NASA/JPL
  • Sonda Mars Express oslavila 20 let od jejího vypuštění
  • Kvůli vzdálenosti trvalo přibližně 17 minut, než na Zemi dorazily snímky
  • Sonda za dobu fungování udělala několik objevů, které jsou důležité pro hledání života

Evropská kosmická agentura (ESA) oslavila minulý týden 20. výročí sondy Mars Express opravdu neobvykle – rozhodla se vysílat živý přenos Marsu přímo ze sondy, která je vybavena vizuální monitorovací kamerou (VMC). Jelikož se sonda nachází od Země daleko a přeci jenom stáří 20 let lze poznat i na vědeckých přístrojích, nejednalo se tak úplně o živé vysílání, jelikož sonda byla schopná zaslat snímky přibližně každých 50 sekund.

Přenos odvysílala ESA 2. června, v tu dobu se Mars nacházel asi 300 milionů kilometrů daleko od Země. Podle ESA tato vzdálenost odpovídá 17 světelným minutám, což představuje prodlevu v komunikaci mezi Mars Express a Zemí. Tým z ESA na možnosti živého vysílání podle space.com pracoval několik měsíců, jelikož doposud byli vědci zvyklí na to, že se data zpracovávají i roky poté, co je sondy zaznamenají.

Co je Mars Express?

Sonda byla vypuštěna 2. června 2003 a k Marsu doletěla v prosinci téhož roku. Za úkol má studovat marsovskou atmosféru, povrch i podpovrch + měsíce Phobos a Deimos. Sonda byla původně navržena na daleko kratší zkoumání Marsu a už pětkrát prodloužila svoji původně předpokládanou životnost.


Za dobu fungování detekovala metan v atmosféře Marsu nebo poukázala na možnost slaného jezera pod jižním pólem Marsu. „Tato zjištění mají dalekosáhlé důsledky. Protože voda je životně důležitou složkou pro existenci života, jak jej známe, Mars Express podnítil další zájem o budoucí mise na Rudou planetu zaměřené na zkoumání možnosti minulého nebo současného mikrobiálního života,uvedla ESA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze