Mars pod svým povrchem skrývá obrovská ložiska ledu. Jsou kilometry tlustá

Mars pod svým povrchem skrývá obrovská ložiska ledu. Jsou kilometry tlustá
Fotografie: ESA
  • Sonda Mars Express obíhá kolem Marsu už od roku 2003
  • Již dříve našla masivní naleziště ledu pod povrchem Marsu
  • Z nových dat je ale jasné, že se jedné o kilometry tlustá ložiska ledu, která by zaplnila Rudé moře

Mars je náš nejbližší planetární soused, o kterém víme, že jej pokrývá nehostinná pláň plná prachu a balvanů. Ne vždy tomu ale tak bylo. Před miliardami let se zde nacházela voda, která ale postupně vyschla a nechala za sebou jen koryta, která nyní prozkoumávají rovery a zjišťují, proč se tak stalo. Nad Marsem ale od roku 2003 létá také sonda Mars Express, která studuje mimo jiné i co se skrývá pod povrchem této planety. Už před více jak 15 lety odhalila masivní ložiska ledu, ale až nejnovější výzkum odhalil, jak obrovská ve skutečnosti jsou.

Při prvním pozorování Mars Express našel rozsáhlá ložiska formace Medusae Fossae (MFF), kde odhalil led až do hloubky 2,5 km. Vědci však na základě prvního zkoumání provedli další výzkum s nejnovějšími daty. „Znovu jsme prozkoumali MFF pomocí novějších dat z radaru MARSIS Mars Express a zjistili jsme, že ložiska jsou ještě silnější, než jsme si mysleli: až 3,7 km tlusté,uvedl pro Evropskou kosmickou agenturu (ESA) hlavní autor dřívější i této studie Thomas Watters.

Pokud by tento led roztál, pokryl by celou planetu vodou. Ta by dosahovala hloubky 1,5 až 2,7 metru. Je to největší množství vody, jaké bylo v této části Marsu nalezeno a pokud bychom jej přenesli na Zemi, bylo by jí dost na to, aby zaplnila Rudé moře. MFF měří napříč stovky kilometrů a vysoký je několik kilometrů – je tak pravděpodobně nejrozsáhlejším ložiskem na planetě. Pokrývá jej však několik set metrů prachu a popela.


Tato nejnovější analýza zpochybňuje naše chápání formace Medusae Fossae a vyvolává tolik otázek jako odpovědí. Jak je to dávno, co se vytvořila tato ledová ložiska a jaký byl Mars v té době? Pokud se potvrdí, že se jedná o vodní led, tato masivní ložiska by změnila naše chápání historie klimatu na Marsu. Jakákoli nádrž starověké vody by byla fascinujícím cílem pro lidský nebo robotický průzkum,“ uvedl projektový vědec ESA pro Mars Express Colin Wilson. Ačkoliv je led tak hluboko pod povrchem, že aktuálně není možné se k němu dostat, pro vědce bude toto místo rozhodně zajímavé na další prozkoumání přímo z povrchu planety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze