Kosmická loď proletěla kolem měsíce Marsu, co zjistila?

Kosmická loď proletěla kolem měsíce Marsu, co zjistila?
Fotografie: NASA
  • Mars Express obíhá kolem Marsu již 19 let
  • Nedávno se přiblížil k měsíci Phobosu na vzdálenost 83 km
  • Původ měsíce je neznámý a blízký průlet by mohl pomoci odhalit, jak vznikl

Kosmická loď Mars Express obíhá kolem Marsu už neuvěřitelných 19 let. Vypuštěna byla 2. června 2003, od té doby studuje atmosféru povrchu Marsu a hledá podpovrchovou vodu. Její přístroj MARSIS nedávno podle Evropské vesmírné agenty (ESA) prošel aktualizací softwaru, která umožňuje použití přístroje na bližší vzdálenosti, což by mohlo pomoci k objasnění toho, jak vznikl Phobos – jeden z měsíců Marsu.

Kosmická loď se 22. září přiblížila k Phobosu na vzdálenost 83 km. „Přiblížení nám umožňuje podrobněji studovat jeho strukturu a identifikovat důležité prvky, které bychom z větší vzdálenosti nikdy neviděli. Jsme přesvědčeni, že v budoucnu bychom mohli používat MARSIS na vzdálenost blíže než 40 km,“ řekla Andrea Cicchetti z týmu MARSIS a dodala, že dráha Mars Express byla nastavena tak, aby se mezi lety 2023 až 2025 dostal co nejblíže k Phobosu.


Přístroj MARSIS vysílá nízkofrekvenční rádiové vlny směrem k Marsu nebo Phobosu pomocí 40metrové antény. Vlny se poté různě odrážejí z povrchu, jiné projdou do vrstev pod povrchem. Tyto odražené signály poté zkoumají vědci, mohou tak zmapovat strukturu pod povrchem, včetně jejího složení a tloušťky jednotlivých vrstev. Na Marsu se tak podařilo objevit vrstvy ledu, půdy a horniny, ale co se nachází uvnitř Phobosu, to je spíše záhadou. „Zda jsou dva malé měsíce Marsu zachycené asteroidy, nebo byly vyrobené z materiálu vytrženého z Marsu během srážky, je otevřenou otázkou,“ řekl Colin Wilson, vědec ESA Mars Express.

Mars má dva měsíce – Phobos a Deimos. Jako jediný z terestrických planet má více jak jeden měsíc. Oba jsou menší než náš Měsíc a mají nepravidelný tvar. Phobos má v průměru pouhých 27 km a Deimos 15 km. Oba jsou vytvořeny z podobného materiálu jako asteroidy, vědci se tak domnívají, že se o asteroidy opravdu jedná, jen byly zachyceny gravitací Marsu. Mars Express není jedinou misí, která se chce o měsíci dozvědět více – v roce 2024 by měla odstartovat mise Martian Moons eXploration (MMX) pod vedením Japonské vesmírné agentury, cílem bude přistát na Phobosu a přivézt vzorky jeho materiálu na Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze