Sonda z Marsu zaslala na Zemi šifrovanou zprávu. Má simulovat signál od mimozešťanů

Sonda z Marsu zaslala na Zemi šifrovanou zprávu. Má simulovat signál od mimozešťanů
Fotografie: unsplash.com
  • Projekt odstartoval 24. května, kdy ExoMars vyslal kódovanou zprávu k Zemi
  • Institut SETI jej zveřejnil i pro veřejnost, která se může na dešifrování podílet
  • A Sign in Space má ukázat, jak by se řešila zpráva přijatá od mimozemské civilizace

Projekt A Sign in Space vedený Danielou de Paulis z institutu SETI má přiblížit situaci, co by se stalo, pokud bychom na Zemi zaznamenali zprávu od mimozemské civilizace. 24. května tak sonda ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), která se nachází na oběžné dráze Marsu, vyslala zašifrovanou zprávu, která simulovala signál od mimozemské inteligence.

Pokud ve vesmíru existuje inteligentní forma života, proč s námi ještě nenavázala kontakt? Jednou z mnoha odpovědí také může být to, že jsme zprávu nedokázali přijmout. „Přijetí zprávy od mimozemské civilizace by bylo hluboce transformačním zážitkem pro celé lidstvo. A Sign in Space nabízí bezprecedentní příležitost hmatatelně nacvičit a připravit se na tento scénář prostřednictvím globální spolupráce, která podporuje otevřené hledání smyslu napříč všemi kulturami a obory,uvedla de Paulis v tiskové zprávě.

Tento signál zaznamenaly tři observatoře – Allen Telescope Array, Green Bank Observatory a Medicina Radio Astronomical Station. Zakódovaná zpráva nebyla před zasláním zveřejněna, a to z důvodu, aby se i veřejnost mohla v případě zájmu zúčastnit. Než Země zachytila signál přicházející z Marsu, trvalo to 16 minut. Institut následně přijatá data zveřejnil, a tím vyzval i veřejnost, aby pomohla dekódovat mimozemskou zprávu.


Tento experiment je příležitostí pro svět, aby se dozvěděl, jak bude komunita SETI v celé své rozmanitosti spolupracovat při přijímání, zpracování, analýze a pochopení významu potenciálního mimozemského signálu,“ řekl vědec projektu Dr. Wael Farah. Nyní bude tým A Sign in Space po dobu 6 až 8 týdnů pořádat diskuze na témata o mimozemských civilizací, aby je přiblížil více veřejnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze