Vakcína Moderna je stejně účinná proti COVID-19 u dětí i dospělých

Vakcína Moderna je stejně účinná proti COVID-19 u dětí i dospělých
Fotografie: Moderna
  • Menší dávky, které obsahovaly 25 mikrogramů vakcíny, poskytly dětem podobnou ochranu jako plné dávky u dospělých
  • Časový rozestup mezi dávkami je u dětí 28 dnů
  • Vakcína byla méně účinná proti variantě omikron

Moderna zveřejnila průběžné výsledky testů své vakcíny proti koronaviru pro děti mladší 6 let. Dvě dávky, které obsahovaly 25 mikrogramů vakcíny, poskytly dětem podobnou ochranu proti viru jako dvě 100mikrogramové dávky u dospělých od 18 do 25 let.


U dětí byl časový odstup mezi dávkami 28 dnů. Moderna v příštích týdnech požádá Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o povolení k nouzovému užití u nejmenších dětí. „Vzhledem k potřebě vakcíny proti koronaviru u kojenců a malých dětí spolupracujeme s FDA a regulačními orgány po celém světě, abychom mohli poskytnout kompletní údaje co nejdříve. Věříme, že tyto nejnovější výsledky budou dobrou zprávou pro rodiče dětí do 6 let,“ uvedl generální ředitel Moderny Stéphane Bancel.


Vakcína byla méně účinná při prevenci proti variantě omikron, která během studie v Americe převládala. U dětí od 6 měsíců do jednoho roku byla vakcína účinná na 43,7 %. U dětí od 2 do 5 let byla účinnost ještě nižší – 37,5 %. Moderna také připravuje vyhodnocení přeočkování pro všechny děti od 6 měsíců.

Studie zkoumala účinky vakcíny u 6 900 dětí od 6 měsíců do 5 let. Vedlejší účinky byly mírné nebo středně závažné a většinou se objevovaly až po druhé dávce očkování. Podle cnn.com nebyla hlášená žádná úmrtí, stejně jako žádný případ myokarditidy (zánětlivé onemocnění srdce) nebo perikarditidy (zánět osrdečníku).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze