Posilovací dávka vakcíny Pfizer/BioNTech chrání děti před variantou omikron

Posilovací dávka vakcíny Pfizer/BioNTech chrání děti před variantou omikron
Fotografie: unsplash.com
  • Studie se zúčastnilo 140 dětí ve věku od 5 do 11 let
  • Všem byla podána 10mikrogramová dávka
  • Protilátky vzrostly 36násobně proti omikronu
  • Pfizer/BioNTech plánuje požádat o povolení k nouzovému užití třetí dávky v této věkové kategorii

Třetí dávka vakcíny proti koronaviru od firem Pfizer/BioNTech ochrání děti ve věku od 5 do 11 let proti variantě omikron. Analýzy se zúčastnilo 30 pediatrů. Posilovací dávka (10 mikrogramů) byla naočkovaná 140 zdravým dětem. Dospělým je podávána 30mikrogramová dávka. Výsledky ukázaly 36násobný nárůst protilátek proti omikronu.


Firmy v nadcházejících dnech plánují požádat o povolení k nouzovému užití posilovací dávku vakcíny pro děti od 5 do 11 let v Americe. Poté chtějí zažádat o povolení u dalších regulačních orgánů včetně Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Není zcela jasné, jak vysoká bude poptávka po třetí dávce vakcíny pro děti v této věkové skupině. Zdravotní experti uvedli, že jsou tyto výsledky velmi slibné, ale podle nich byla studie velmi malá a bude potřeba více dat, aby bylo možné zjistit, do jaké míry třetí dávka zabraňuje vážnému průběhu nemoci a hospitalizaci u dětí.


„Celkově jsou tyto údaje velmi pozitivní. Vyvolávají ale také řadu otázek. Bude ochrana trvalá? A jak dobře třetí dávka obstojí v ochraně před budoucími variantami,“ uvedla doktorka Anna Bershteyn z NYU Langone Health. „Během pandemie jsme přišli na to, že i když vakcíny nechrání proti infekci, nabízejí velmi dobrou ochranu proti vážnému průběhu nemoci a hospitalizaci,“ uvedl doktor Scott Hadland pro reuters.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze