Tři dávky vakcíny Pfizer/BioNTech proti COVID-19 chrání děti mladší 5 let

Tři dávky vakcíny Pfizer/BioNTech proti COVID-19 chrání děti mladší 5 let
Fotografie: BioNTech
  • Děti dostaly tři dávky 3mikrogramové vakcíny
  • Snížená dávka vyvolala u dětí podobnou imunitní odpověď jako u starších lidí, kteří dostali 30mikrogramovou dávku
  • Projevené vedlejší účinky byly mírné až středně závažné

Farmaceutické firmy Pfizer a BioNTech uvedly, že tři dávky jejich vakcíny proti koronaviru vyvolaly silnou imunitní odpověď u dětí mladších 5 let. Firmy v brzké době plánují požádat světové regulační orgány o povolení k nouzovému užití vakcíny v této věkové kategorii. Ve většině zemí není pro děti do pěti let v současné době schválená žádná vakcína.


Klinické studie se zúčastnilo 1 678 dětí ve věku od 6 měsíců do 5 let. Děti dostaly tři dávky, které obsahovaly pouze 3 mikrogramy vakcíny. Tato malá dávka vyvolala u dětí podobnou imunitní odpověď jako u lidí ve věku od 16 do 25 let, kteří dostali 30mikrogramovou dávku. Účastníci studie dostali třetí dávku s odstupem alespoň dvou měsíců. Vakcína byla dobře snášena a většina projevených vedlejších účinků byla mírně až středně závažná.

„Studie ukazuje, že malá 3mikrogramová dávka naší vakcíny, pečlivě vybraná na základě údajů o snášenlivosti, poskytuje malým dětem vysokou úroveň ochrany i proti různým variantám koronaviru,“ uvedl výkonný ředitel firmy BioNTech Ugur Sahin.


Konkurenční Moderna zveřejnila údaje ze studií v březnu. Ty ukázaly, že její vakcína proti COVID-19 je bezpečná a účinná u malých dětí, stejně jako u dospělých. Pfizer/BioNTech zveřejní konečné výsledky studie, jakmile budou k dispozici. Podle reuters.com výrobci vakcín již dříve testovali na dětech dvě dávky 3mikrogramové vakcíny. Výsledky ale ukázaly u dětí ve věku od dvou do čtyř let slabší imunitní odpověď než u dospělých.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze