Moderna požádala FDA o schválení vakcíny proti COVID-19 pro děti od 6 měsíců

Moderna požádala FDA o schválení vakcíny proti COVID-19 pro děti od 6 měsíců
Fotografie: unsplash.com
  • Moderna žádá o povolení k nouzovému užití své vakcíny pro děti od 6 měsíců do 5 let
  • Dvě dávky 25mikrogramové vakcíny vedly k podobné ochraně proti viru jako dvě 100 mikrogramové dávky vakcíny u dospělých
  • FDA zatím neuvedl, kdy vydá rozhodnutí

Moderna minulý týden požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o povolení k nouzovému užití vakcíny proti koronaviru pro děti ve věku od 6 měsíců do 5 let. Žádná vakcína proti COVID-19 pro děti mladší 5 let zatím nebyla v Americe povolena. Podle cnn.com žije ve Spojených státech v této věkové kategorii zhruba 18 milionů dětí.

„Věříme, že naše vakcína bude schopná bezpečně chránit tyto děti před virem. Jedná se o další důležitý krok v našem pokračujícím boji proti koronaviru. Věříme, že tuto možnost rodiče uvítají,“ uvedl generální ředitel Moderny Stéphen Bancel.


Zatím není jasné, kdy FDA vakcínu schválí. Představitelé Moderny ale věří, že Úřad pro kontrolu potravin a léčiv bude postupovat rychle. Ředitel Centra pro biologické hodnocení a výzkum FDA doktor Peter Marks uvedl, že vakcína pro mladší děti je jednou z nejvyšších priorit. Podle něj ale FDA potřebuje kompletní informace o vakcíně, aby mohla být schválena.

Klinické studie vakcíny se zúčastnilo 2 500 dětí ve věku od 6 do 24 měsíců a 4 200 dětí ve věku od 2 do 5 let. Děti byly naočkovány s odstupem 28 dnů. Výsledky ukázaly, že dvě 25mikrogramové dávky vakcíny vedly k podobné ochraně proti viru u malých dětí jako dvě 100mikrogramové dávky u dospělých ve věku od 18 do 25 let. Žádné dítě nemělo závažné vedlejší účinky. Objevila se pouze bolest v místě vpichu a horečka. Studie byla prováděna v době, kdy byla dominantní varianta omikron. Vakcína byla účinná na 51 % u dětí od 6 měsíců do 2 let a na 37 % od 2 do 6 let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze