FDA schválil pilulku molnupiravir proti COVID-19

FDA schválil pilulku molnupiravir proti COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • Nové údaje ukázaly, že molnupiravir snižuje riziko hospitalizace či úmrtí o pouhých 30 %
  • FDA k nouzovému užití jako první schválil lék od firmy Pfizer – paxlovid
  • Paxlovid snižuje riziko hospitalizace nebo úmrtí o 89 %

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) minulý týden povolil k léčbě koronaviru pilulku molnupiravir od firmy Merck u dospělých. Molnupiravir je již druhým povoleným lékem k léčbě COVID-19 v USA. Povolení léku nebylo ale zcela jednoznačné.


Pro schválení léku hlasovalo 13 poradců FDA. Proti schválení bylo celkem 10 poradců. Těsné hlasování proběhlo poté, co údaje ukázaly, že pilulka snižuje riziko hospitalizace nebo úmrtí o pouhých 30 %. Dřívější výsledky ukázaly snížení rizik o 50 %. Eliav Barr uvedl v rozhovoru pro cnn.com, že léčba molnupiravirem bude účinná i proti variantě omikron. „Omikron je odlišný od jiných mutací koronaviru. Právě teď probíhá studie, která ukáže, zda je lék účinný proti této variantě. My jsme ale v tomto případě velmi optimističtí,“ uvedl v rozhovoru.


Úřad pro kontrolu potravin a léčiv jako první povolil k léčbě koronaviru pilulku od firmy Pfizer – paxlovid. Pacienti si mohou vzít lék doma, a to nejlépe do pěti dnů od prvních příznaků nemoci. Léčba paxlovidem snižuje riziko hospitalizace nebo úmrtí o 89 %.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze