FDA schválil v USA vakcínu Pfizer proti COVID-19 pro děti od 5 let

FDA schválil v USA vakcínu Pfizer proti COVID-19 pro děti od 5 let
Fotografie: Pfizer
  • Děti budou dostávat pouze třetinovou dávku
  • Pfizer nyní čeká na finální schválení Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí
  • V USA zemřelo na koronavirus 170 dětí ve věku od 5 do 11 let

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vydal v pátek povolení k nouzovému užití vakcíny Pfizer/BioNTech proti koronaviru pro děti od 5 do 11 let. Vakcína Pfizer se tak stává první, která je v USA povolená pro tak malé děti. Podle klinické studie je vakcína u dětí účinná na více než 90 %, a to i při pouhé třetinové dávce.


Nyní Pfizer čeká ještě na finální schválení Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Poradní výbor se sejde dnes a vydá rozhodnutí. Plán distribuce vakcín je již připravený. Pokud CDC nouzové užití schválí, Pfizer je připraven vakcíny ihned začít dodávat pediatrům. Podle dat FDA nyní představují děti v tomto věku 39 % pozitivních případů ve Spojených státech. Podle cnn.com FDA také vyzývá všechny rodiče, aby nechali své děti co nejdříve očkovat. Podle CDC zemřelo v USA na koronavirus 170 dětí ve věku od 5 do 11 let.

„Povolení vakcíny pro mladší děti je důležitým krokem k tomu, aby byly zdravé děti i jejich rodiny. Díky vakcíně budou moci děti bezpečně navštěvovat přátele i ostatní členy rodiny. Budou se moci také vrátit ke svých oblíbeným aktivitám, které během pandemie musely vynechat,“ uvedla v prohlášení prezidentka Americké pediatrické akademie Lee Savio Beers.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze