Přínosy vakcíny proti COVID-19 pro děti převažují nad riziky

Přínosy vakcíny proti COVID-19 pro děti převažují nad riziky
Fotografie: unsplash.com
  • Podle FDA převažují přínosy vakcíny Pfizer/BioNTech proti COVID-19 nad riziky u dětí od 5 do 11 let
  • Vakcína v klinické studii prokázala účinnost 90,7 % u takto starých dětí

Vědci z Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve Spojených státech uvedli, že přínosy vakcíny Pfizer/BioNTech proti COVID-19 podané dětem ve věku od 5 do 11 let jasně převažují nad riziky. Vakcína v klinické studii prokázala účinnost 90,7 % u takto starých dětí.


Pokud FDA povolí vakcínu pro děti do 11 let, stane se Pfizer/BioNTech první vakcínou proti koronaviru pro tuto věkovou skupinu. Ve Spojených státech by se pak děti mohly začít očkovat začátkem listopadu. Vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna jsou spojovány se vzácnými případy zánětu srdce (myokarditida), zvláště u mladých mužů. Společnost Pfizer uvedla, že počet případů myokarditidy bude pravděpodobně v této věkové skupině nižší, než bylo vypozorováno u dětí ve věku od 12 do 15 let. Může to být také částečně proto, že mladším dětem byla podána nižší dávka vakcíny.

Klinická studie také ukázala, že 16 dětí, které dostaly placebo, onemocnělo koronavirem. Z 16 očkovaných dětí onemocněly pouze tři. Společnost také uvedla, že vakcína proti COVID-19 vyvolala u dětí silnou imunitní odpověď. Podle reuters.com vakcína splnila kritéria FDA. Teď už jen společnost čeká na schválení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze