FDA schválil vakcínu Novavax proti COVID-19 pro děti ve věku od 12 do 17 let

FDA schválil vakcínu Novavax proti COVID-19 pro děti ve věku od 12 do 17 let
Fotografie: Novavax
  • Novavax je proteinová vakcína
  • V USA už je v této věkové kategorii naočkováno 60 % osob
  • Vakcína je u mladistvých účinná na 80 %

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil vakcínu Novavax proti koronaviru pro nouzové užití u dospívajících ve věku od 12 do 17 let. Je to čtvrtá vakcína proti koronaviru, která je dostupná ve Spojených státech. Na rozdíl od ostatních je Novavax proteinová vakcína. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je v Americe v této věkové kategorii plně naočkováno proti koronaviru 15,2 milionů osob (zhruba 60 %).


Povolení k nouzovému užití u dospělých dostala vakcína už v červenci. S nejnovějším povolením bude k dispozici dospívajícím ve dvou dávkách. V této věkové skupině je podle výsledků studie účinná na 80 %. U dospělých prokázala účinnost 90 %. Vakcína také prokázala ochranu proti subvariantám omikronu BA.4 a BA.5.

„Jedna z věcí, o kterých věříme, že dělá naši vakcínu jedinečnou, je to, že u našeho prototypu skutečně vidíme opravdu dobrou imunitní odpověď proti variantám koronaviru. Vidíme dobrou imunitní odpověď proti variantě omikron, včetně BA.1 a BA.5,“ uvedla pro cnn.com uvedla Silvia Taylor z Novavaxu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze