Filmové ceny BAFTA ovládl snímek Netflixu natáčený v Česku

Filmové ceny BAFTA ovládl snímek Netflixu natáčený v Česku
Fotografie: Netflix
  • Film Na západní frontě klid získal 7 cen BAFTA
  • Uspěl také v kategoriích kamera, nejlepší adaptovaný scénář a hudba
  • Cenu získal i český zvukař Viktor Prášil

Britskou filmovou cenu BAFTA za nejlepší film získalo válečné drama Na západní frontě klid, které se natáčelo v Česku. Snímek byl nominován dohromady 14krát, sedm jich proměnil v ocenění. Německý film byl natočen na motivy protiválečného románu od autora Ericha Marii Remarqua, který nahlíží do životů vojáků během první světové války. Snímek si odnesl cenu za nejlepší film a nejlepší cizojazyčný film. Dále cenu BAFTA získal režisér snímku Edward Berger. Uspěl ale také v kategoriích kamera, nejlepší adaptovaný scénář, hudba a zvuk, na kterém pracoval také český zvukař Viktor Prášil.


„Německy mluvený film a dostalo se nám tolika nominací. A to vítězství je prostě neuvěřitelné,“ uvedl v děkovné řeči producent Malte Grunert. Děj se zaměřuje na 17letého Paula, který je odhodlaný jít bojovat na západní frontu během první světové války. Do války jde přímo s nadšením, ale boje na frontě mu rychle ukážou, že není opravdu o co stát.

Další ocenění si odnesla i tragikomedie Víly z Inisherinu a životopisné drama Elvis. Oba filmy zvítězily ve čtyřech kategoriích. Cenu za nejlepší dokument získal snímek Navalny o ruském právníkovi a politickému opozičnímu aktivistovi Alexeji Navalném. Cenu za herce v hlavní roli získal Austin Butler za snímek s názvem Elvis, ve kterém ztvárnil krále rokenrolu Elvise Presleyho. Nejlepší herečkou v hlavní roli se stala Cate Blanchett, která ve snímku Tár hrála dirigentku. V kategorii vizuální efekty si cenu odnesl snímek Avatar: The Way of Water.

Snímek Na západní frontě klid bude bojovat s devíti nominacemi také na Oscarech. Podle ČTK jsou mezi kandidáty na cenu díky práci na válečném dramatu i čtyři Češi, včetně oceněného Viktora Prášila. Dalšími jsou trikaři Viktor Müller a Kamil Jafar a maskérka Linda Eisenhamerová. Film Na západní frontě klid je na Netflixu stále ke zhlédnutí. Pokud jste ještě neviděli, velice doporučujeme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze