Filmové klasiky, které neomrzí

To nejlepší z Netflixu
Filmové klasiky, které neomrzí
Fotografie: Netflix
  • Seriály naše cesta s Netflixem za poznáním toho nejlepšího nekončí
  • V příštích týdnech se společně podíváme na nejlepší filmy

Minulý týden jsme se rozloučili se seriály velkou anketou, ve které můžete stále hlasova. Tím naše cesta ale nekončí. Netflix totiž nabízí mnohem více. A díky tomu budeme v příštích týdnech odhalovat nejlepší filmy, které na Netflixu můžeme najít. Dnes se podíváme na staré dobré klasiky, které nikdy neomrzí. Znáte všechny? A pokud ano, nestálo by za to si je připomenout?

Indiana Jones

Cesta Indiana Jonese, kterého hraje Harrison Ford, začíná filmem Dobyvatelé ztracené archy (1981) a pokračuje dalšími třemi díly – Indiana Jones a chrám zkázy (1984), Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989), Indiana Jones a království křišťálové lebky (2008). Režiséry jsou George Lucas a Steven Spielberg. Postava Indiana Jonese je založená na komiksových hrdinech, o kterých režiséři četli, když byli děti. V příštím roce má plánovanou premiéru páté pokračování. Měl by to být poslední díl s Harrisonem Fordem.

Indiana Jones se narodil skotskému profesorovi středověké literatury Dr. Henrymu Jonesovi Sr. (Sean Connery). Indy doprovázel otce na cestách, na kterých se naučil mluvit, číst a psát 27 jazyky. V roce 1912 bydlel v Utahu, kde navštěvoval skautský oddíl. Tam se naučil používat bič, když chtěl před zloději ochránit kříž, a získal známý klobouk typu Fedora. Po první světové válce se vrátil do USA, kde vystudoval archeologii u profesora Abnera Ravenwooda. Jeho dcera Marion se mu velmi líbila. V roce 1936 ho kontaktoval úřad vlády, aby získal Archu úmluvy dřív než nacisté. Na cestě ho doprovázela Marion Ravenwoodová. V roce 1938 zachránil otce před nacisty a pomáhal mu při hledání Svatého grálu. V roce 1957 se setká s Henry „Muttem“ Williamsem, synem Marion Ravenwoodové, později i s Marion. Později se ukáže, že Mutt je syn Indiana Jonese, a tím pádem je Henry Jones III.

Zajímavosti

  • Na rozdíl od Indiana Jonese nemá Harrison Ford panickou hrůzu z hadů, myší nebo brouků.
  • Jméno Indiana není ledajaké. Indiana se v době natáčení jmenoval pes George Lucase.
  • Vzpomínáte si na scénu z prvního dílu, kdy byla podlaha celá pokryta hady? Filmaři si původně mysleli, že bude stačit tisíc hadů. To ale bylo málo, nakonec museli použít sedm tisíc hadů.

Vzpomínám si, když jsem byla malá a Indiana Jonese vysílali v televizi. Tajil se mi dech, když se Indy snažil získat starodávný artefakt. Mnoho malých kluků chtělo být jako on a i po třiceti letech spousta lidí nedá na tyto filmy dopustit.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Krotitelé duchů (Ghost Busters)

Americká komedie, kterou v roce 1984 natočil režisér Ivan Reitman. Na scénáři spolupracoval jeden z hlavních hrdinů, Dan Aykroyd. Spolu s ním tvořili nerozlučnou trojici Harold Ramis a Bill Murray. Následně se k nim přidal ještě Ernie Hudson. I Krotitelé duchů mají své pokračování, které mělo premiéru pět let po prvním díle.

Tři parapsychology vyhodí z univerzity poté, co jim univerzita již dále nechce platit za jejich duchařské pokusy. A tak se musí postavit na vlastní nohy. Koupí starou hasičskou zbrojnici, ve které si zřídí sídlo. Zpočátku nemá jejich nové podnikání mezi lidmi úspěch, ale postupem času se stávají více a více žádanými a známými. Jednoho dne se stane něco velkého a oni jsou jediní, kteří mohou obyvatele New Yorku zachránit.

Zajímavosti

  • Poté, co se Lékořičáček ocitne v plamenech a shoří, jsou všichni zaplaveni pěnou na holení.
  • U Lékořičáčka ještě zůstaneme. Celý tento kostým stál v době natáčení 20 tisíc dolarů a při natáčení byly zničeny hned tři.
  • Film Krotitelé duchů byl vážně oblíbený, díky tomu se stal i nejvýdělečnější komedií všech dob. Toto prvenství si držel do do roku 1990, kdy ho předběhl titul Sám doma.

Kdo by neznal Ghost Busters? Nemusíte se bát, nejedná se o strašidelný horor, ale o skvělou komedii, která se bezpochyby hodí i na váš filmový večer.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Návrat do budoucnosti (Back to the Future)

Americká sci-fi komedie, kterou režíroval Robert Zemeckis. Film má tři díly. První film byl natočen v roce 1985, pokračování o čtyři roky později a poslední v roce 1990. V roce 1985 se stal nejvýdělečnějším americkým filmem všech dob a díky tomu mohly být pokračování natočena.

Mladý středoškolák Marty McFly (Michael J. Fox) se v roce 1985 skamarádí s výstředním vědcem Dr. Emmettem Brownem (Christopher Lloyd). Doktor vynalezne stroj času, který funguje prostřednictvím auta značky DMC DeLorean. Když Martymu stroj jedné noci předvádí na parkovišti před supermarketem, přijedou libyjští teroristé a doktora zastřelí. Martymu se v DeLoreanu podaří ujet, ale omylem spustí stroj času a dostane se do minulosti, konkrétně do roku 1955. Tam doktora najde, protože on je jediný, který mu může pomoci s návratem do jeho doby.

Zajímavosti

  • Dokážete si na místě DeLoreana představit jiný stroj času? Že ne, ale málem to tak bylo. Původně měla být strojem času lednice.
  • Michael J. Fox je podle filmu velice nadaný. Umí jezdit na skateboardu jako málokdo. A jako hráč na kytaru také není k zahození. Pravdou ale je, že se obě tyto dovednosti musel před natáčením naučit. Na skateboardu do té doby nikdy nestál.
  • A co se týče scén, kde zpívá? Není to on. Vše za něj odzpíval muzikant Mark Campbell.

Zpátky do budoucnosti je skvělá odreagovačka, na které si každý najde to svoje – romantiku, dobrodružství, zábavu.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Forrest Gump

Americký film natočený v roce 1994, který režíroval Robert Zemeckis. Byl natočen na motivy stejnojmenné knihy Winstona Grooma. Film celosvětově vydělal přes 667 milionů dolarů. Byl také nominován na 13 Oscarů a 6 jich získal, z nichž jednu cenu získal i Tom Hanks za nejlepšího herce.

Film vypráví příběh Forresta Gumpa (Tom Hanks), který se i přesto, že má IQ pouhých 75, setká s mnoha historickými osobnostmi, například se třemi americkými prezidenty. Je přítomen i u mnoha historických událostí, jako je vloupání do hotelu Watergate. Film se podstatně liší od knihy, na jejíž motivy byl natočen.

Zajímavosti

  • Legendární repliku: „Jmenuju se Forrest Gump a říkají mi Forrest Gump“ ve scénáři Tom Hanks nenašel. Vymyslel ji on sám, a to až při natáčení.
  • Filmová maminka Forresta Sally Field je ve skutečnosti jen o 10 let starší než Tom Hanks.
  • Tom Hanks si za roli Forresta Gumpa nevzal žádný honorář. Chtěl pouze podíl z výdělku, který nakonec ale činil 40 milionů dolarů.

Nevím jak vy, ale já si myslím, že tento film nepotřebuje komentář. Příběh Forresta Gumpa je nezapomenutelný. Film plný emocí, o kterém si můžete ze začátku myslet, že vás čeká komedie. Zdání ale klame.

Dabing: ne, české titulky: ano.

E.T. – Mimozemšťan (E.T. the Extra-Terrestrial)

Americký sci-fi film, který v roce 1982 režíroval Steven Spielberg. Film získal čtyři Oscary (za hudbu, zvukové efekty, zvuk a speciální efekty). E.T. byl čtvrtým nejvýdělečnějším filmem do roku 1997.

Film vypráví příběh o malém chlapci Elliotovi, který se spřátelí s mimozemšťanem. E.T. se ztratil při průzkumu Země, poté co jeho loď odstartovala bez něj. Protože se mu stýská, společně s Elliotem se pokouší najít způsob, jak se dostat zpět domů.

Zajímavosti

  • Vybrat dětské herce nebylo vůbec snadné. Režisér si vybíral ze 300 dětí, které se zúčastnily konkurzu.
  • Film sklidil takový úspěch, že ho Steven Spielberg promítl osobně v Bílém domě prezidentovi Ronaldu Reaganovi a jeho ženě.
  • Režisér o filmu řekl, že je to příběh o rozvodu jeho rodičů, který v sobě nosil od dětství.

Pohádka režiséra Stevena Spielberga, která okouzlila nejen dětské publikum. Tento film v sobě skrývá kouzlo výjimečného přátelství, které nebude nikdy zapomenuto. Film, který nechá v každém divákovi silné emoce hlavně díky závěru, kdy nejednomu dospělému ukápne slza.

Dabing: ne, české titulky: ano.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze