Francouzský buldoček se stal nejoblíbenějším psem Ameriky

Francouzský buldoček se stal nejoblíbenějším psem Ameriky
Fotografie: unsplash.com
  • Na druhém místě je labradorský retrívr, který si držel první místo 31 let
  • Na posledním místě skončil anglický foxhound

Francouzský buldoček nyní nese titul nejoblíbenějšího psa ve Spojených státech, čímž ukončil 31letou vládu labradorského retrívra v žebříčku čistokrevných plemen American Kennel Club za rok 2022.

Se svým plochým čumákem, srnčíma očima a netopýříma ušima francouzský buldoček za poslední dekádu neustále šplhá v žebříčku oblíbenosti a podle klubu, který vede největší registr čistokrevných psích rodokmenů v zemi, se v předchozím roce umístil na druhé příčce. „Je snad něco, co na nich jde nemilovat? Jsou to skvělí společníci, jsou roztomilí a mazliví,“ uvedl pro reuters.com chovatel Johnny Danley Jr. z Atlanty.


Ještě v roce 2012 se toto plemeno umístilo na 14. místě. Klub na svých stránkách uvádí, že se od té doby chovatelské registrace zdesetinásobily. Johnny Danley Jr. začal chovat francouzské buldočky jako koníček a prodával je přátelům asi před 12 lety. Poté si v roce 2018 otevřel vlastní podnik s názvem Damn Danley Kennels. Štěňata francouzského buldočka ale nejsou úplně levná. Ceny začínají na 3 tisících dolarech (přes 60 tisíc korun). „Slyšel jsem o případu, kdy se buldoček prodával za milion dolarů. My ale prodáváme běžným lidem z nižší střední třídy, kteří nechtějí utratit celé jmění za skvělého společníka,“ dodal Danley.

Rostoucí popularita plemene a s ní i cena podle klubu vedla v posledních letech k nárůstu krádeží těchto psů. Při incidentu, který se v roce 2021 dostal do médií, byli zpěvačce Lady Gaga ukradeni dva buldočci v Los Angeles. Tato nešťastná událost se neobešla bez zranění. Zpěvaččin pejskař utrpěl střelné zranění. Johnny Danley Jr. uznal, že někteří malí buldočci mohou mít zdravotní problémy postihující dýchací systém a míchu. Rizika jsou ale mnohem nižší, když se k rozmnožení chovu používají pouze zdraví psi.

Na druhém místě je nyní sesazený labradorský retrívr, který má stále spoustu příznivců. Na třetí pozici se pak umístil zlatý retrívr. Na posledním místě skončil anglický foxhound.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze