Google představuje nový produkt pro rodiče školáků a teenagerů na YouTube

Google představuje nový produkt pro rodiče školáků a teenagerů na YouTube
Fotografie: Unsplash (NordWood Themes)
  • Nový produkt je určen rodičům, kteří věří, že jejich školáci jsou připraveni začít objevovat YouTube, ale stále chtějí mít nad tímto procesem určitou kontrolu
  • Google rodičům dává možnost vybrat si ze tří různých nastavení obsahu na YouTube

Dnešní generace starších školáků a teenagerů již v online prostředí vyrostla, takže je zvyklá zde studovat i hledat si zábavu. Každá rodina má však k používání technologií, internetu a mobilů jiný přístup, a proto Google dlouhodobě investuje do ochrany rodin a dětí na YouTube – například spuštěním ryze dětské aplikace, zlepšením ochrany soukromí dětí na YouTube, omezením některých funkcí či zdokonalením věkového omezení. Dnes Google oznamuje brzké spuštění nového produktu pro rodiče, kteří věří, že jejich školáci jsou připraveni začít objevovat YouTube, ale stále chtějí mít nad tímto procesem určitou kontrolu.

Kontrolovaný přístup k YouTube

YouTube byl od samého počátku určen pro uživatele starší 13 let a rodičům bylo vždy doporučováno, aby sledovali, na co se jejich děti dívají, pokud se rozhodnou dětem povolit přístup na YouTube. V roce 2015 proto byla vytvořena aplikace YouTube Kids, která dětem umožňuje sledovat dětský obsah. Na základě odezvy od rodičů i dětí však bylo později zjištěno, že starší školáci mají jiné divácké potřeby, které tato aplikace plně nereflektuje.

V posledním roce tedy Google společně s rodiči a odborníky po celém světě zkoumal problematiku bezpečnosti, vývoje dětí a digitální gramotnosti, což umožnilo přijít s beta verzí nového produktu pro rodiče, v němž budou moct děti používat YouTube prostřednictvím kontrolovaného účtu Google. Tento účet bude mít možnost nastavit obsah a omezit určité funkce. Služba bude nejprve spuštěna v beta verzi, kdy se bude testovat a sbírat zpětnou vazbu. Ta bude následně využita pro další vývoj a zlepšování.

Nové možnosti kontroly obsahu pro rodiče na YouTube

Každý způsob výchovy i dítě jsou jedinečné. Proto se Google rozhodl nabídnout rodičům možnost vybrat si ze tří různých nastavení obsahu na YouTube.

  • Prozkoumat: nabídne širokou škálu videí, která jsou obecně vhodná pro děti od 9 let, včetně vlogů, tutoriálů, herních videí, hudebních videoklipů, vzdělávacího obsahu a podobně.
  • Prozkoumat další: nabídne obsah, který je obecně vhodný pro uživatele od 13 let, tzn. ještě větší množství videí a také živé přenosy ve stejných kategoriích jako v nastavení „Prozkoumat“.
  • Většina obsahu na YouTube: nabídne téměř všechna videa na YouTube, s výjimkou obsahu s věkově omezeným přístupem, a bude zahrnovat některé citlivější kategorie, které mohou být vhodné až pro starší teenagery.

Pro rozhodování o tom, jaká videa do konkrétního nastavení Google zahrne, využije kombinaci informací od uživatelů, strojového učení a lidské kontroly. Zpočátku bude pravděpodobně docházet k určitým chybám, které budou časem odstraněny. Rodičům je i proto doporučováno, aby i nadále při používání YouTube svým dětem aktivně pomáhali a radili. V rámci projektu bude také spuštěna kampaň, v níž budou tvůrci obsahu diskutovat o tématech, jako je šikana a obtěžování, dezinformace, digitální zdraví a dalších.

Nové funkce pro rodiny

Kromě volby nastavení obsahu budou mít rodiče přístup i k historii sledování a historii vyhledávání v účtu svého dítěte. Rodiče budou mít také k dispozici další možnosti kontroly v rámci aplikace Google Family Link, včetně stanovení limitu na čas strávený na YouTube. V budoucnu přibudou další možnosti rodičovské kontroly, jako je například blokování konkrétního obsahu.

Pokud rodič povolí dítěti přístup na YouTube, bude to velmi podobné, jako kdyby mělo přístup na celý neomezený YouTube s tím rozdílem, že některé funkce budou vypnuté z důvodu ochrany mladších uživatelů. YouTube například nebude zobrazovat personalizované reklamy nebo reklamy v určitých kategoriích. Při spuštění také zakáže nákupy v aplikaci a funkce pro nahrávání videí a komentování. Vzhledem k tomu, že sebevyjádření a propojení s komunitou tvoří nedílnou součást nejen služby YouTube, ale i vývoje dítěte, bude platforma v budoucnu spolupracovat s rodiči a odborníky na přidání některých těchto funkcí tak, aby odpovídaly věku dítěte a mohly být kontrolovány rodiči.

Investice do YouTube Kids

Tato nová služba je určena pro rodiče, kteří se domnívají, že jejich děti jsou již připravené začít používat YouTube. Nicméně stále platí doporučení, že pro menší děti je vhodnější aplikace YouTube Kids, kterou mohou používat bezpečně samy a bez dohledu.

YouTube Kids využívá více než 35 milionů uživatelů.

Aplikace YouTube Kids je nyní k dispozici ve více než 80 zemích a každý týden ji využívá více než 35 milionů uživatelů. I v budoucnu se plánuje rozšiřovat dostupnost tohoto produktu, přidávat nové funkce i další nástroje rodičovské kontroly, jako je například možnost vybírat konkrétní videa a kanály, které děti mohou sledovat na YouTube Kids.

Hlavním cílem nové funkce v dlouhodobém horizontu je tak vytvořit prostředí pro starší děti, které se budou moct věnovat svým zájmům, učit se novým dovednostem a propojovat se s vrstevníky, a zároveň nabídnout rodičům více možností, jak pomáhat dětem používat internet bezpečně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze