Už je to tady, stroje převzaly vládu! Přinejmenším na YouTube

Glosa
Už je to tady, stroje převzaly vládu! Přinejmenším na YouTube
Fotografie: Frack V., unsplash.com

Píše se rok 2020. Svět zachvátila pandemie nového viru. Kdo není přímo zasažen, musí zásadně změnit svoje návyky, aby se vyhnul nákaze. Nastalého zmatku využije umělá inteligence, aby vytlačila lidi z oblastí, kde až doposud dominovali. Zní to jako prolog k akční sci-fi z 80. let, co říkáte? Ne, je to realita, minimálně u YouTube.

Přitom je to podle blogu YouTube záležitost, kterou je potřeba se pochlubit. Jak asi víte, Google stejně jako spousta dalších firem zavedla v reakci na COVID-19 povinný home office pro většinu zaměstnanců a s jejich návratem na pracoviště na rozdíl od jiných firem příliš nepospíchá. Je však nasnadě, že efektivita pracovního procesu nebude v tomto případě tak velká, a tak stála společnost před otázkou, jak udržet YouTube s obrovskou masou nahrávaných videí v provozu a bez zbytečných kontroverzí.

Řešení odpovídá naturelu firmy i doby. Umělá inteligence, která měla do té doby závadná videa spíše vyhledávat a doporučovat, dostala větší pravomoci a její pravidla ještě více přitvrdila, aby bylo jisté, že se mezi lidi nedostane nic závadného. Znáte to – „Muž s koženou brašnou nesmí projít...“

Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Počet odstraněných videí mezi dubnem a červnem meziročně narostl z necelých 9 miliónů na 11,4 miliónů. O drtivou většinu z toho se postaral automat.

Může se to stát i vám

Pro někoho, kdo si na YouTube nebo na podobné platformě nevybudoval vratké živobytí, to může být docela irelevantní zpráva. Problém je, že tento přístup proniká do stále více oblastí lidského života. Od sociálních sítí až po schvalování úvěrů.

Přitom nemusíte řešit vůbec nic kontroverzního. Stačí si vzpomenout, jak jsem se osobně dostal za hranu při tak neškodné věci, jako je analýze vlivu pornografie na evoluci mobilních telefonů.

Manažeři si mnou ruce, protože takový způsob dozoru je mnohem levnější. Že nejspíše ani sami programátoři umělých inteligencí pro dozor nad obsahem nevědí, jak jejich výtvory fungují, je nejspíše vůbec netrápí. A zatímco v hypotetické osmdesátkové sci-fi akci by měla „umělá inteligence“ podobu robotů, proti kterým by bylo možno vést povstání, v současné podobě si ji považujeme, hýčkáme a oslavujeme každý její úspěch.

Jen abychom se později nedivili.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze