YouTube

Tajemství nejúspěšnějších společností
YouTube
Fotografie: Unsplash
  • Každý měsíc navštěvují YouTube více než dvě miliardy přihlášených uživatelů
  • YouTube si můžete zobrazit v 80 různých jazycích
  • Počet kanálů s více než milionem odběratelů narostl meziročně o více než 65 %

Dnes se společně podíváme na největší internetovou platformu pro sdílení videí. Jedná se o sociální síť, na které můžeme sledovat a sdílet videa nebo komunikovat s našimi oblíbenými tvůrci. Na YouTube najdeme videoklipy, vzdělávací videa, trailery k filmům a obsah všeho druhu. Pokud vás zajímá vývoj úspěšné společnosti, kterou v roce 2006 odkoupil Google, čtěte dál.

YouTube odstartovali sloni z americké zoo

S jistotou můžeme říct, že YouTube je společnost s celosvětovým zásahem. Každý měsíc stránku navštěvují více než dvě miliardy přihlášených uživatelů a lidé denně sledují více než miliardu hodin videí. Nynější generální ředitelkou je Američanka Susan Wojcicki, společnost ale založili v roce 2005 dřívější zaměstnanci PayPalu – Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim.

Chlapci měli údajně problém se sdílením videa prostřednictvím e-mailu, a tak je napadlo vhodnou platformu pro sdílení videoobsahu vytvořit. Zdá se, že v tomto případě klasická podnikatelská rada „najdi problém a poskytni lidem řešení“ platí, protože o YouTube měl zájem každý, a to již od samého počátku.

První video na YouTube


Internetový server byl původně zaměřen jen na sdílení domácích videí. Hudební videoklipy, videohry nebo třeba filmy přibyly až postupem času. První video bylo na YouTube publikováno 24. dubna 2005. Tuto 18sekundovou nahrávku natočil a nahrál Jawed Karim, spoluzakladatel společnosti.

Po šíleně rychlém růstu Google odkoupil YouTube za 1,65 miliardy dolarů. Tento přelomový okamžik nastal již po jednom roce působení firmy, tedy v roce 2006. Google nyní YouTube provozuje jako dceřinou společnost a uživatelské účty mezi těmito stránkami jsou propojené.

Vyjádření spoluzakladatelů k odkoupení společnosti


Jak YouTube rostl, tak se také postupem času po všech ohledech zdokonaloval. Vyšperkoval design, vylepšil kvalitu a rozlišení, ve kterém je možné videa přehrávat, a otevřel dveře novým příležitostem pro internetové tvůrce. Kdokoliv, kdo má co nabídnout, může už několik let vydělávat peníze tím, že bude natáčet videoobsah.

Youtuber jako povolání

Youtubeři mohou využívat systém zvaný Content ID. Ten umožňuje snadnou identifikaci a správu obsahu na YouTube. Jen během posledních pěti let společnost tvůrcům vyplatila více než dvě miliardy dolarů. Podle statistik systém využívá více než 9 tisíc tvůrců, a to včetně velkých vysílacích společností, filmových studií nebo hudebních vydavatelství. V databázi systému Content ID má YouTube více než 75 milionů referenčních souborů. To z ní činí největší databázi na světě, která získala i cenu Primetime Emmy.

YouTuber

Hodnoty společnosti

  • Svoboda projevu: Společnost chce, aby měli lidé možnost svobodně promlouvat, sdílet své názory a účastnit se otevřených diskuzí. YouTube totiž věří, že tvůrčí svoboda umožňuje objevovat nové hlasy, formáty a možnosti.
  • Svoboda informací: Společnost chce každému jedinci poskytnout snadný a neomezený přístup k informacím. Video je v tomto případě mocným nástrojem pro vzdělávání, vzájemné porozumění a dokumentování světových událostí.
  • Svoboda příležitostí: YouTube se snaží vytvořit prostředí, ve kterém si každý bude moci vybudovat vlastní podnik a dosáhnout úspěchu podle svého.
  • Svoboda být součástí komunity: Společnost zastává názor, že by každý měl mít možnost bořit bariéry, překonávat hranice, sdružovat se podle společných zájmů a najít si komunitu, která ho bude podporovat.
YouTube

Služby

  • YouTube Go je aplikace, která umožní stáhnout videa do paměti pro pozdější offline shlédnutí.

  • YouTube Kids je dětskou aplikací, která umožňuje bezpečněji a jednodušeji objevovat svět pomocí online videí. Její součástí je i řada nástrojů rodičovské kontroly, díky kterým se dá online prostředí dětem přizpůsobit podle potřeb.

  • YouTube Music je nová služba streamování hudby, která lidem nabízí skladby jak podle osobního vkusu, tak podle trendů komunity.

  • YouTube Originals nabízí originální seriály, filmy a přenosy přímo od YouTube. Obsah YouTube Originals je dostupný pouze pro odběratele YouTube Premium nebo YouTube TV, ale některé seriály, filmy nebo přímé přenosy jsou k dispozici i bez předplatného.

  • YouTube Premium je placené členství, díky kterému se na videa můžeme dívat bez reklam. Služba také umožňuje stahování videí a playlistů do mobilního telefonu a sledování offline. Její součástí je i přístup k filmům a seriálům ve službě YouTube Originals spolu s odběrem služby YouTube Music Premium zdarma.

  • YouTube Studio umožňuje spravovat rychleji a snadněji YouTube kanál. V aplikaci najdete aktuální statistiky, můžete odpovídat na komentáře, nahrávat miniatury k videím nebo třeba vytvořit titulky.

  • YouTube TV je streamovací televizní službou.

PewDiePie

Jedním z nejznámějších a nejsledovanějších světových youtuberů je Švéd Felix Kjellberg, který vlastní kanál PewDiePie se 109 mil. odběrateli. Jeho začátky spočívaly ve tvorbě takzvaných let’s play videí, která jsou zaměřená na počítačové hry. Později na svůj kanál začal nahrávat i vlastní komediální tvorbu a v průběhu let si vydělal desítky milionů dolarů.

PewDiePie
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze