Hawkeye Pierce byl skvělý doktor i milenec. Alan Alda není jen herec

Hawkeye Pierce byl skvělý doktor i milenec. Alan Alda není jen herec
Fotografie: 20th Century Fox Television
  • Americký herec, režisér a scenárista Alan Alda se narodil 28. ledna 1936 v New Yorku
  • Jeho otec byl herec a kabaretní umělec a matka bývalá revuální tanečnice a miss Manhattanu Joan Brownová
  • V seriálu M*A*S*H nepůsobil jen jako herec, podílel se na psaní scénáře i režii

Americký válečný seriál M*A*S*H, který se na televizních obrazovkách poprvé objevil v roce 1972, zná snad každý. Málo z vás ale ví, že se jedná o spin-off k celovečernímu stejnojmennému snímku z roku 1970. Tvůrcem seriálu je Larry Gelbart, díky kterému odstartovalo svoji kariéru hned několik herců. Alan Alda, který v seriálu ztvárnila roli lékaře Benjamina Franklina „Hawkeyeho“ Piercee, byl slavný už před natáčením seriálu, ale poté jeho kariéra exponenciálně vzrostla.

Doktor Hawkeye Pierce sloužil u jednotky 4077th MASH. Narodil se v Nové Anglii v Maine. Když byl ještě dítě, zemřela mu matka a on zůstal sám s otcem, který se také živil jako lékař. Přezdívku Hawkeye, jméno postavy z knihy Poslední mohykán, dostal od svého otce. Je to totiž jediná kniha, kterou mu kdy jeho otec četl. Studoval vysokou školu v Androscoggin County. Po úspěšném ukončení lékařského vzdělání byl povolán do Army Medical Department of the U.S. Army, konkrétně do 4077th M*A*S*H.

Je velice dobrým lékařem a problémy se snaží řešit s chladnou hlavou. Uvědomuje si ale, že válka dokáže být velmi krutá. Psychicky je velmi vyčerpaný a náladu si zpravuje ve společnosti mladých zdravotních sestřiček a alkoholu. Nemá úctu k vojenským věcem, nechce u sebe nosit zbraň, na uniformě nemá připnutou svoji hodnost. Tu ukazuje pouze v případech, kdy by mu zajistila určité výhody. Na konci války se psychicky zhroutí a je převezen do psychiatrické léčebny, kde prodělává terapii s psychologem Sydnyem Friedmanem. Poté se vrací zpět k jednotce, kdy se se všemi loučí a těší se domů.

M.A.S.H. (M*A*S*H)

Americký herec, režisér a scenárista Alan Alda se narodil 28. ledna 1936 v New Yorku jako Alphonso Joseph D'Abruzzo. Jeho otec byl herec a kabaretní umělec Robert Alda a matka bývalá revuální tanečnice a miss Manhattanu Joan Brownová. Díky svým rodičům v hereckém prostředí vyrůstal. V sedmi letech ho postihla dětská obrna, která způsobuje tuhnutí kloubů nebo dokonce smrt. Pomohla mu experimentální léčba, kterou vyvinula australská sestra Elizabeth Kenneyová, díky které se mohl po dvou letech vrátit zpět k normálnímu životu.

V šestnácti letech začal navštěvovat Forthamovu univerzitu, kde si jako hlavní obor zvolil anglický jazyk. Na Broadwayi se se poprvé objevil v roce 1961. Od té doby se z něj stala hvězda a byl obsazen do mnoha her a muzikálů. Poté se dostal i do filmového průmyslu. Snímky, ve kterých vystupoval ale nebyly příliš úspěšné a jeho kariéra se zastavila na mrtvém bodě. Vše se ale změnilo, když přišla nabídka na roli Hawkeyeho Piercee v seriálu M*A*S*H. Později se do seriálu nezapojoval jen jako herec, ale také jako režisér a scenárista. Nejen za účinkování v seriálu, ale také za psaní scénáře a režii získal pět ocenění Emmy a šest Zlatých glóbů za nejlepšího komediálního herce.

I nadále pokračoval nejen jako herec, ale i jako scenárista a režisér. Po roce 1990 pracoval na několika filmech s filmovým režisérem Woody Allenem. Jeho kariéra stoupala i nadále a získával další mimořádná ocenění. V roce 2005 vydal své memoáry s názvem Nikdy si nedávejte vycpat svého psa.

Diskuze ke článku
Jětam Trež
Jětam Trež
"Po úspěšném skončení studií byl povolán Army Medical Department of the U.S. Army" O tom bych si dovolil trochu diskutovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze