Pamatujete na Lorettu Swit? Kariéru odstartovala díky roli Šťabajzny Houlihenové

Pamatujete na Lorettu Swit? Kariéru odstartovala díky roli Šťabajzny Houlihenové
Fotografie: 20th Century Fox Television
  • Americká televizní, filmová a divadelní herečka Loretta Switová se narodila 4. listopadu 1937 v New Jersey
  • Role Margaret Houlihanové odstartovala její hereckou kariéru
  • V seriálu M*A*S*H hrála jedenáct let

Americký válečný seriál M*A*S*H, který se na televizních obrazovkách poprvé objevil v roce 1972, zná snad každý. Málo z vás ale ví, že se jedná o spin-off k celovečernímu stejnojmennému snímku z roku 1970. Tvůrcem seriálu je Larry Gelbart, díky kterému odstartovalo svoji kariéru hned několik herců. Řadí se mezi ně také herečka Loretta Switová, která v seriálu ztvárnila roli vrchní sestry Margarety Houlihanové, přezdívané „Šťabajzna“.

Vrchní sestra Margaret Houlihanová sloužila u jednotky 4077th MASH. Margaret se do armádní rodiny už narodila. Její otec byl voják z povolání. Na zdravotní školu nastoupila v roce 1938. Vzdělání ukončila v roce 1942 a hned poté nastoupila do armády. Nejdříve sloužila během druhé světové války, poté se stala hlavní sestrou právě u jednotky 4077th MASH.

Svoji přezdívku Šťabajzna si vysloužila, co se ostatní dozvěděli o jejím románku s Frankem Burnsem. Tento vztah ale skončí poté, co se zamiluje do podplukovníka Donalda Penobscotta, za kterého se později vdá. Jejich manželství ale netrvá dlouho. Margaret zjistí, že je jí Donald nevěrný a rozvede se s ním. Na krátký čas se dá dohromady také s Benjaminem „Hawkeye“ Piercem. Po válce odjíždí do Ameriky, kde začne pracovat v armádní nemocnici.

M*A*S*H

Americká televizní, filmová a divadelní herečka Loretta Switová se narodila 4. listopadu 1937 v New Jersey. První herecké vystoupení měla už v sedmi letech, a to v roli Sněhové královny ve svém rodném městě. Její matka s hereckou kariérou nesouhlasila, ale to ji neodradilo a vystudovala American Academy of Dramatic Arts. V roce 1970 začala vystupovat v Hollywoodu a objevila se v několika televizních seriálech. V roce 1972 získala roli Margaret Houlihanové, která trvala celých jedenáct let. S hercem Alanem Aldou, který ztvárnil roli Benjamina „Hawkeye“ Pierce byli jediní, kteří se objevili v úvodní i poslední epizodě. Za roli vrchní sestry získala deset nominací na cenu Emmy, z nichž dvě získala. V roce 1981 chtěla seriál M*A*S*H opustit kvůli roli Chris Cagney v seriálu Cagney & Lacey. Společnost FOX ji ale nevyvázala ze smlouvy, takže musela v natáčení pokračovat.

Loretta Switová si zahrála také v několik celovečerních filmech společně po boku několika známých herců. S Jacqueline Bisset ve filmu Stand Up and Be Counted, s Jamesem Caanem a Alanem Arkinem ve filmu Freebie and the Bean. Zahrála si také po boku Chucka Norrise ve filmu Forest Warrior. Na stanicic Discovery Channel uváděla pořad Those Incredible Animals. Má také svoji hvězdu na chodníku slávy na Hollywood Boulevard a Vine Street v Los Angeles v USA.

V roce 1986 vydala knihu o vyšívání s názvem Needlepoint Scrapbook a v roce 2017 vydala knihu o akvarelových malbách SwitHeart: The Watercolour Artistry & Animal Activism of Loretta Swit. Nyní se věnuje převážně veřejné činnosti, zaměřené především na ochranu zvířat. Sama se stravuje pouze veganskou stravou. Zapojila se do organizací Actors and Others For Animals, The Wildlife Waystation, The Hooved Animal Rescure, Protection Society, The Ark Trust a dalších.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze