Hezky Česky II.

To nejlepší z Netflixu
Hezky Česky II.
Fotografie: Netflix
  • U české tvorby se ještě nějaký čas zdržíme
  • Tentokrát se podíváme na české romantické filmy, které má Netflix v nabídce

Česká filmová scéna nám nabízí spoustu žánrů a filmů. Netflix si je toho moc dobře vědom, a proto se u filmů z naší rodné země ještě chvíli zdržíme. Dnes se podíváme na romantiku. Nebyla by to ale česká romantika, když by se u ní diváci nemohli i pobavit.

LOVEní

Český romantický film, který měl v našich kinech premiéru 21. března 2019. O režii a scénář k filmu se postaral Karel Janák. Ve filmu si zahrála i jeho manželka Raman Goščíková. Celý snímek byl natočen v Pardubicích.

Ve filmu se staneme součástí života Elišky (Ester Geislerová), která se dočkala svého svatebního dne. Místo šťastného konce se ale dočká ženichova útěku od oltáře. Po tomto zážitku je úplně zdrcená, ale její nejlepší kamarádka Páťa (Evelyn) na tom vidí jen samá pozitiva. Je přihlášená na různých seznamkách a střídá muže jako ponožky. Samozřejmě nezahálí a založí účet na seznamce i Elišce. Jí se to zrovna moc nelíbí, ale přeci jen už má svůj věk, je sama a má strach, že tak už zůstane. Do randění se vrhá po hlavě, ale každá další schůzka je akorát větší a větší katastrofa. Další problém je stěhování od zbabělého ženicha. Jediná možnost bydlení je u nevlastního bratra Richarda (Jakub Prachař), který je velký podivín a na střeše domu pěstuje včely. Nadšení ze společného bydlení mají oba stejné.

Zajímavosti

  • Jakub Prachař má ve filmu jako svého domácího mazlíčka potkana. Původně chtěl slepici, ta se bohužel nedá úplně dobře ochočit, takže zůstal u potkana.
  • Jakub Prachař nechtěl kaskadéra při natáčení nebezpečné scény, kdy šplhá do třetího patra.

Nejdříve jsem měla z filmu pocit, že se snaží kopírovat americké romantické komedie podobného typu, které začaly být v poslední době hodně populární. Po dalších pár minutách sledování jsem si ale řekla: „Ale co, vždyť je to docela dobrá odreagovačka.“ A ještě k tomu se u filmu pobavíte.

Ženy v běhu

Film měl svou premiéru 31. ledna 2019. Režisérem je Martin Horský, který napsal i scénář. Ženy v běhu jsou jeho režijním debutem. Když se snímek poprvé vysílal v televizi, sledovalo ho 1,26 milionů diváků.

Nezačíná ale úplně vesele. Věře (Zlata Adamovská) nečekaně zemře manžel (Bolek Polívka). Rozhodne se splnit jeho poslední přání, uběhnout maraton. Protože je to pro ni ale téměř nemožné, rozhodne se, že poběží rodinnou štafetu spolu se svými dcerami Marcelou (Tereza Kostková), Bárou (Veronika Khek Kubařová) a Kačkou (Jenovéfa Boková). Ty ale řeší i svoje osobní problémy a z běhu ze začátku nejsou úplně nadšené. To se ale v průběhu přípravy na závod změní a některým z nich běh pomůže i v jejich osobních životech.

Zajímavosti

  • Ženy v běhu se staly filmem, který od roku 1992 viděl miliontý divák v nejkratším čase od premiéry, a to již za 42 dnů.
  • Některé herecké páry si tak sednou, že se jejich role ve filmech opakují. Je to tak i v případě Vladimíra Polívky a Jenovéfy Bokové. Ženy v běhu jsou jejich třetím filmem, kde tvoří pár.

Ženy v běhu je krásný, vtipný a hlavně romantický film. Ať už se ztotožníte s jakoukoli postavou, příběh vás po jeho sledování odvede od reality. Podle mě jsou Ženy v běhu jednou z nejlepších českých romantických komedií posledních let.

Přes prsty

Přes prsty je prvním filmem režiséra a scénáristy Petra Kolečka. Film měl premiéru 29. srpna 2019.

Děj se odehrává v prostředí beach volejbalových hřišť. Linda (Petra Hřebíčková) a Pavla (Denisa Nesvačilová) jsou parťačky, pro které je beach volejbal život. I když je Pavla z nich mladší, má pocit, že je čas se usadit a založit se svým přítelem (Vojta Dyk) rodinu. To bohužel starší a bezdětná Linda moc nechápe. Hlavně, když se zrovna kvalifikovaly na mistrovství Evropy. To ale není všechno, na jejich hřišti se objeví nový správce (Jiří Langmajer), který jejich kartami ještě zamíchá.

Zajímavosti

  • Jiří Langmajer si ve filmu zahrál se členem své rodiny. S kým? Se svojí dcerou Julií Langmajerovou.
  • Jedná se o čtvrtý scénář se sportovní tématikou, který Petr Kolečko napsal. Na svém kontě má seriály Okresní přebor, Vyšehrad a Lajna.

Film z prostředí volejbalu není vůbec špatný nápad. A když ve filmu hraje Jiří Langmajer, víte, že bude stát za to. Jenže tady je jaksi opak pravdou. Snímek se ze začátku zdá pohodový, se svižným tempem. To se ale po pár minutách změní a všechno se zdá pomalé. Jinak okouzlující Langmajer zde navíc moc okouzlující není.

Bobule

Aby se nám zde nesešly jen filmy z roku 2019, zabrousíme i trochu dál do minulosti. Konkrétně do roku 2008, kdy byl netočen snímek Bobule režisérem a scénáristou Tomášem Bařinou. Film měl premiéru přesně 27. března 2008 a byl převážně natáčen na jižní Moravě v okolí Pálavy. O rok později došlo na volné pokračování 2Bobule a teprve v loňském roce byl natočen navazující třetí díl s názvem 3Bobule.

Film hned na začátku představí hlavního hrdinu Honzu (Kryštof Hádek), který s kamarádem Jirkou (Lukáš Langmajer) okrádá lidi o peníze různými podvody. Když po nich začne pátrat policie, zmizí na jižní Moravu za Honzovým dědečkem, který je vinař. Honza podvodem sežene svému dědovi a bratranci letenku do Argentiny, kam se jeho děda chtěl vždycky podívat. Po jejich odletu mají Honza a Jirka na starost celé vinařství. Díky sousedovi (Václav Postránecký) a jeho dceři Kláře (Tereza Ramba) se Honzovi podaří vinařství zachránit. Postupem času se však do Kláry zamiluje. Honzu a Jirku nakonec najdou dva policisté. Jirka jim uteče, Honzu ale chytí. Je zatčen a odsouzen. Po odpykání trestu se vrací na Moravu, kde na něj čeká Klára.

Zajímavosti

  • To, že je Kryštof Hádek uvedený ve filmu jako podvodník, není úplná náhoda. Jeho postava je z malé části inspirovaná mystifikátorem a podvodníkem Lukášem Kohoutem.
  • V roce svého uvedení (2008) se film stal pátým nejnavštěvovanějším v českých kinech.
  • Režisér Tomáš Bařina psal pro Kryštofa Hádka roli od prvopočátku.

Bobule jsou pro mě tak trochu srdcová záležitost. Moje první rande bylo právě v kině a při tomto filmu. Takže, pokud mi chce někdo tvrdit, že Bobule nemají s romantikou nic společného, neuspěje. Je to film, u kterého zažijete romantiku i humor.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze