Hezky Česky III.

To nejlepší z Netflixu
Hezky Česky III.
Fotografie: Netflix
  • K české tvorbě neodmyslitelně patří i pohádky
  • Právě na ty se dnes zaměříme detailně

Na českou scénu se podíváme ještě potřetí. K české tvorbě neodmyslitelně patří pohádky. Nejlepší čeští herci v kouzelných rolích. Netflix má velký výběr, my jsme pro vás vybrali ty nejlepší z nich.

Tři bratři

Česká pohádka režiséra Jana Svěráka. Tři bratři jsou propojením tří velmi známých pohádek. Celý příběh je založený na adaptaci dětských minioper Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Tyto miniopery vznikly díky pořadu Hodina zpěvu, jehož autory je právě zmiňovaná dvojice. Díky propojení více příběhů se v pohádce objevuje spousta známých herců. V roli tří bratrů se představili Tomáš Klus, Vojtěch Dyk a Zdeněk Piškula.

Příběh Růženky, Červené Karkulky a Marušky z pohádky O dvanácti měsíčkách vám asi nemusím dlouze představovat. Všechny tři příběhy jsou šikovně spojené v jeden. Pohádky zůstávají v základu stejné, ale celý děj je přizpůsoben tomu, aby na sebe navazovaly. Na pohádky nahlížíme z perspektivy bratrů, kteří se vydávají do světa na zkušenou. Jejich osudy se stávají součástí známých povídek.

Zajímavosti

  • V pohádce se hlavně zpívá. Zajímavé na tom ale je, že herci zpívali živě přímo při natáčení.
  • Nejtěžší byl pro filmaře efekt růžemi zarostlého zámku. Museli použít 3 tisíce metrů drátů, které představovaly stonky a šlahouny růží.

Tři bratři jsou moje nejoblíbenější česká pohádka. Co se týče názorů ostatních, tak jsem se za poslední roky setkala pouze s dvěma. Lidé tuto pohádku mají rádi a každé Vánoce se na ni těší, nebo si myslí, že je to „splácanina“. Jaký je váš názor?

Anděl páně

Česká pohádková komedie, která měla premiéru 3. listopadu 2005. Režisér Jiří Strach propojil lidovou povídku s vánoční hrou. Televizní diváci viděli poprvé Anděla Páně na Štědrý den v roce 2006. Pokračování Anděl Páně 2 bylo uvedeno do kin v roce 2016.

Příběh nás zavede do nebeského světa, kde se všichni připravují na Vánoce, až na jednoho anděla jménem Patronel (Ivan Trojan). Po neshodě s Bohem je poslán na svět, aby našel a napravil jednoho hříšníka. Pokud by se mu to do Štědrého dne nepodařilo, skončí v pekle jako padlý anděl. Vystrašený anděl přichází na Zem mezi smrtelníky, o kterých neví nic. Průvodce mu začne dělat bláznivý čert Uriáš (Jiří Dvořák), který si dělá z Patronela jen legraci. Patrolen se snaží najít svého hříšníka, aby mu pomohl, jenže neví, po čem lidé touží.

Zajímavosti

  • S Ivanem Trojanem si v pohádce zahrál i jeho syn Josef Trojan. V té době mu byly pouze 4 roky.
  • V roce 2006 měl Anděl Páně rekord ve sledovanosti. Sledovalo jej 2 731 000 diváků.
  • Pro režiséra bylo toto natáčení důležité i z osobních důvodů. Při natáčení poznal svoji budoucí ženu.

Anděl Páně je další pohádka českých Vánoc. Pokud máte rádi typicky české povídky, tato vás rozhodně nezklame. Je v ní vše, co by český příběh měl mít. A nechybí ani láska.

Čertoviny

Snímek režíroval Zdeněk Troška a zároveň i napsal scénář. Premiéra proběhla 4. ledna 2018. V tomto roce se pohádka stala třetím divácky nejúspěšnějším filmem.

Jednoho dne byl v pekle velký zmatek. Při úklidu dva čerti naschvál překáželi. Jeden zakopl o druhého a převrhl kotel s hříšnou duší. Jedna toho využila, vyběhla z pekla ven a bylo zle. Rozzlobený Lucifer poslal oba čerty na svět, aby každý jednu duši chytil a přivedl do pekla.

Zajímavosti

  • Pokud se vám peklo líbilo, máme pro vás dobrou zprávu – můžete ho navštívit. Nachází se totiž na Čertovině u Hlinska v Čechách. Peklo Čertovina je oblíbená turistická destinace, kde můžete prožít i dovolenou.
  • Zdeněk Troška je známý svými čertovskými pohádkami. Tato je v pořadí už čtvrtá.

Kdo by neznal příběhy Zdeňka Trošky. Hned na začátku poznáte Troškův rukopis. Jako v jiných pohádkách nám ukazuje krásy české krajiny. Čerti nás už od začátku zaujmou milou povahou a vtipem.

Peklo s princeznou

Pohádkový film Miloslava Šmídmajera, který měl v kinech premiéru 29. ledna 2009. V televizi bylo Peklo s princeznou poprvé odvysíláno na Štědrý den v roce 2010.

Když byla princezna Aneta (Tereza Ramba) ještě malá, její otec král Leopold (Petr Nárožný) přislíbil její ruku princi Jeronýmovi (Jiří Mádl), synovi krále sousedního království. Král Leopold by chtěl sňatku zabránit, ale nemůže porušit královský slib, a tak vymyslí mazaný plán. Pošle do sousedního království zprávu, že má princezna nápadníka – samotného Lucifera. To ho ale ještě nenapadlo, co tím způsobí.

Zajímavosti

  • Když se zaměříte na stěny pekla, můžete si všimnout obrazů, na kterých jsou slavní čerti z českých povídek. Například z pohádky S čerty nejsou žerty nebo Hrátky s čertem.
  • Martin Stránský si zahrál dvojroli. Nejenže ztvárnil úžasného pána pekel Lucifera, ale také královského kováře.

Peklo s princeznou je krásná pohádka o lásce. Typicky český příběh, ve kterém nechybí peklo, paličatá princezna ani zamilovaný princ. Třešničkou na dortu je herecké obsazení.

Řachanda

Řachandu režírovala Marta Ferencová a scénář napsal Daniel Miňovský. V kinech se poprvé objevila 25. února 2016. Pro Bolka Polívku a jeho syna Vladimíra Polívku to bylo první natáčení, kde si mohli společně zahrát.

Dva kamarádi Kuba (Vladimír Polívka) a Matěj (Aleš Bilík) se neživí zrovna poctivě, kradou jídlo. Jednou jim to ale neprojde a jsou chyceni Theofilem (Bolek Polívka). Ten je zavře do vězení, odkud se ale rychle dostanou a utečou před trestem rozmazlené princezny Markétky (Denisa Pfauserová). Ztratí se v Černém lese, kde žijí různé lesní bytosti. Shodou okolností se v Černém lese objeví i rozmazlená princezna. Všichni tři se tam učí to, co do té doby neznali. Tak, jak se chovají oni k ostatním, tak se ostatní chovají k nim. Díky tomu se Markétka napraví a zamiluje se do Matěje.

Zajímavosti

  • Pohádka se převážně natáčela na zámku v Dětenicích.
  • Lesní bytosti vypadají přímo kouzelně. Stojí za tím ale hodiny práce maskérů. Líčení jednoho herce trvalo více než 4 hodiny.
  • Herci po nalíčení museli stát v zimě pouze ve spodním prádle, protože barva, kterou na sobě měli, dlouho zasychala.

V tomto případě musím ocenit hlavně práci maskérů. Lesní postavy jsou jak namalované a zaujmou určitě všechny děti. A díky tomu se dostávám k mému názoru na Řachandu. Myslím si, že tento příběh je hlavně pro malé děti. Dospělé moc nezaujme.