Hezky Česky

To nejlepší z Netflixu
Hezky Česky
Fotografie: Netflix
  • Dnes jsme si pro vás připravili to, co mezi seriály chybělo – česká tvorba
  • Vybrali jsme pro vás komedie, které ale nejsou úplně typické

Dnes jsme si pro vás připravili něco speciálního. Vybrali jsme české komedie, které Netflix nabízí. Nejsou to ale úplně obyčejné komedie. Přináší i malé drama a nechají ve vás stopu, malou myšlenku. Zkrátka umí zaujmout nejen humorem.

Pelíšky

Česká komedie z roku 1999, kterou režíroval Jan Hřebejk. Film má hvězdné herecké obsazení a získal tři České lvy. Za nejlepší hlavní mužský herecký výkon Jiřího Kodeta, divácky nejúspěšnější český film a plakát.

Děj je zasazen do konce šedesátých let, konkrétně do roku 1968. Film vypráví dospívající chlapec (Michael Beran), jeho otec (Miroslav Donutil) je voják a komunista. Svému synovi ale nerozumí. Jejich soused (Jiří Kodet) je bývalý voják a komunisty nesnáší. Má dceru, které také nerozumí.

Zajímavosti

  • Všimli jste si chyb, které filmaři udělali? Například před legendární scénou, kdy Michal (Michael Beran) říká učiteli Mašláňovi (Jaroslav Dušek) „Víš co Sašo, jdi do prdele“, jede na ulici bílá Škoda Favorit, která se v roce 1968 ještě ani nevyráběla. Automobilka ji začala vyrábět až o dvacet let později, v roce 1988.
  • Simona Stašová, která hrála paní Šebkovou, měla načesané vlasy tak, až by si diváci řekli, že má paruku. Neměla, účes byl vytvořen jen a pouze z jejích vlasů.

Dovoluji si říct, že bez Pelíšků by české Vánoce nebyly Vánocemi. Známe je tak dobře, že se smějeme ještě před scénou, na kterou netrpělivě čekáme. Pokud se mezi námi nejde člověk (ale myslím si, že ne), který Pelíšky neviděl, udělali jste velkou chybu, kterou musíte hned napravit.

Vlastníci

Česká komedie natočená v roce 2019 režisérem Jiřím Havelkou podle vlastního scénáře. Příběh filmu vychází z divadelní hry Společenství vlastníků, kterou napsal a režíroval také Jiří Havelka. Uváděl ji soubor VOSTO5. Film získal mnoho nominací. Tereza Ramba dostala Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Jiří Havelka získal Českého lva za nejlepší scénář.

Film nás přenáší na schůzi společenství vlastníků jednoho bytového domu. Každý má jinou představu, co s domem udělat. Manželé Zahrádkovi (Tereza Ramba a Vojtěch Kotek) se snaží dům zachránit a k nim se přidávají i novomanželé Bernáškovi (Maria Sawa a Jiří Černý). Paní Procházková (Pavla Tomicová) s panem Novákem (Ondřej Malý) ale chtějí svůj majetek zhodnotit. Pan Nitranský (Andrej Polák) by zase chtěl půdu. Paní Roubíčková (Klára Melíšková) žádá důsledné dodržování pravidel schůze, pan Kubát (Jiří Lábus) má s každým návrhem problém.

Zajímavosti

  • Televizní premiéru měli Vlastníci až v lednu letošního roku, konkrétně 2. ledna 2021. Film se stal nejsledovanějším pořadem dne. Vidělo ho 1 634 000 diváků.
  • Kdo má rád herce Vojtu Kotka, mohl si všimnout, že je ve filmu kapku při těle. Musel totiž kvůli natáčení přibrat a po něm zase zhubnul na svoji původní váhu. Sám řekl, že po natáčení zhubl 17 kg během tří měsíců.

„Komedie pro ty, kdo to nezažili. Drama pro ty, kdo tím žijí.“ Myslím, že lépe tento film popsat nejde. Pokud máte slabé nervy jako já, kupte si k filmu něco dobrého, čím si nervy obalíte.

Zakázané uvolnění

Český film režiséra Jana Hřebejka, který byl natočený v roce 2014. Svoji filmovou podobu získal díky stejnojmenné divadelní hře, která měla premiéru 15. září 2012 v A studiu Rubín. Film se natáčel v Bohumíně, na zámku v Šilheřovicích a v Ostravě.

Film vypráví příběh o svatbě, o novomanželích a o svědcích. Příběh se odehrává v hospodě během hokejového zápasu české a slovenské reprezentace, kam svědkyně ženicha unese nevěstu. Únos se ale úplně nepovedl.

Zajímavosti

  • Za celý film jsme se nedozvěděli, jak se připravuje alkoholový nápoj Zakázané uvolnění.
  • Klip k filmové písni, kterou zpívá Michal Hrůza, se natáčel v areálu pražské Sparty.

Film Zakázané uvolnění se setkal s vlnou kritiky i úspěchem. Každý divák si najde postavu, kterou nemůže vystát. Mně upřímně vadí nevěsta. Její tón hlasu a chování mě zvedá z gauče. Ze začátku ani nevíte, co od filmu čekat, ale postupem času se začíná vše objasňovat. Co musím tvůrcům vytknout, je scéna se zvracením, to si opravdu mohli odpustit. Mohu poradit, že se k filmu hodí láhev dobrého vína.

Gympl

Český film režiséra Tomáše Vorla natočený v roce 2007. Gympl byl natočený na motivy knižního románu Tomáše Houšky Graffiti rules. Natáčel se na pražském Gymnáziu Budějovická. O hudbu se postaralo hip hopové duo Indy & Wich.

Snímek je o studentech gymnázia. Někteří z nich se věnují malování graffiti. V hloubce příběhu ale vidíme problémy mladé generace. Hlavními hrdiny jsou Petr Kocourek (Tomáš Vorel ml.) a Michal Kolman (Jiří Mádl).

Zajímavosti

  • Natáčení probíhalo i u Tomáše Vorla ml. doma. Jeho byt se ve filmu stal bytem třídního učitele (Tomáš Matonoha).
  • Tomáš Vorel ml. se sice na roli sprejera připravoval na dvorku své babičky, ale přibližně 95 % tahů sprejem za něj udělal někdo jiný.
  • A pokud jste si někdy četli závěrečné titulky, mohli jste si všimnout překlepu. Místo „Hlavní partneři“ se někomu povedlo napsat „Hlavní parneři“.

Gympl měl premiéru, když mi bylo 14 let a začala jsem přemýšlet, co vlastně od života chci. Gympl mi ukázal Prahu z jiného úhlu, než jsem ji znala doposud.

Vejška

Režisér Tomáš Vorel po sedmi letech od premiéry filmu Gympl, konkrétně v roce 2014, natočil volné pokračování s názvem Vejška.

Postavy se od konce minulého filmu posunuly na vysokou školu. Michal prolézá VŠE pomocí podvodů a koupených prací od lepších studentů. Petr se dál snaží zlepšovat v malování, které s Michalem stále po nocích předvádí v podobě graffiti. Petr se potká u přijímaček na UMPRUM s Julií. Po čase spolu začnou chodit. S Michalem a jeho přítelkyní (které často střídá) si užívají noční život.

Zajímavosti

  • I sám režisér si v tomto filmu zahrál. Koho? Zlého profesora Servítka.
  • Ani Vejška se neobešla bez překlepu. Tentokrát se jednalo o plakát, na kterém je autor rapových skladeb Vladimir 518 uveden jako Vladimir 158.
  • Petr Kocourek (Tomáš Vorel ml.) dělá v jedné scéně graffiti hasícím přístrojem ve vestibulu metra stanice Smíchovské nádraží. To bylo poté umyto, zůstaly po něm ale velké fleky.

Myslím si, že Gympl byl promyšlenější. Možná je Vejška dospělejší, bez zbytečně dětinských scén. Ještě, aby tomu tak nebylo, když jsou postavy starší a začínají studovat vysoké školy. Větší prostor zde dostává i samotná Praha a o tom, že Mike Trafik a Vladimir 518 umí dělat hudbu se ani bavit nemusíme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze