Hledání života na Marsu pokračuje. Příštím místem přistání bude Jezero

Hledání života na Marsu pokračuje. Příštím místem přistání bude Jezero
Fotografie: NASA
  • Příští výprava na Mars se opět zaměří na hledání důkazů o životě
  • Klíčovým prvkem k úspěchu bude výběr ideálního místa k přistání
  • Tím se pravděpodobně stane kráter zvaný Jezero

Pátrání po stopách života na Marsu pokračuje a NASA se pomalu, ale jistě připravuje na vyslání další sondy nesoucí robotické vozidlo. Důležitá výprava bude stát doslova astronomické dvě a půl miliardy dolarů a uskuteční se v roce 2020. Hlavním úkolem nebude nic jiného než najít důkazy o známkách života, a to třeba i na mikrobiální úrovni.

Kritickým bodem pro úspěšný průzkum Marsu je bezpečné přistání sondy na povrchu, s čímž nepochybně souvisí i zvolení vhodného terénu pro přistání. Proto se minulý týden sešli vědci z NASA včetně dalších odborníků z oblasti astronomie a fyziky, aby vybrali to nejvhodnější místo.

Podle Thomase Zurbuchena bude volba správného místa klíčovým aspektem pro úspěch výpravy na červenou planetu. A zdá se, že tím místem se stane kráter Jezero. Vzorky, které sonda nasbírá, se však nedostanou zpátky na Zem jen tak. Budou muset počkat na vyzvednutí další sondou, u které se již předpokládá, že bude schopna je doručit zpět na modrou planetu. Vzorky se podle slov Zurbuchena mohou snadno stát tím nejvíce zkoumaným předmětem na světě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze