Hobitín – místo, které vás přenese do filmu Pán prstenů

Osobní průvodce Novým Zélandem
Hobitín – místo, které vás přenese do filmu Pán prstenů
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Do Hobitína vás odveze autobus i s průvodcem, kterého budete mít po celou dobu k dispozici
  • Projdete si známá místa, jako je dům, kde bydlel Frodo Pytlík, nebo kde slavil Bilbo své 111. narozeniny
  • Na konci prohlídky dostanete místní nápoj, který si můžete koupit později v suvenýrech

V dnešním díle se podíváme na místo, které je pro milovníky Pána prstenů splněným snem – do Hobitína. Vše začíná v menším městečku Matamata ve vnitrozemí Severního ostrova, asi dvě hodiny od Aucklandu. Zde si totiž koupíte vstupenky přímo do Hobitína. Za 89 NZD (1 400 Kč) vás autobus z města odveze přímo do Hobitína i s průvodcem. Autobusem pojedete přibližně půl hodiny, během níž vám pouštějí videa o filmu Pán prstenů. Pokud neumíte anglicky – nevadí, nejsou to nijak důležité informace a ze zážitku vám to nic neubere.

Nový Zéland

Po příjezdu budete upozorněni, abyste nechodili mimo vyšlapané cesty a neotrhávali zahrádku. Vše je zde totiž opravdu vypěstované a při prohlídce potkáte nejednoho zaměstnance, který bude zahrádku okopávat. Průvodce vás provede napříč celým Hobitínem a vždy se po chvilkách zastaví, aby vám něco ukázal a popsal. Zde opět platí, že pokud neumíte anglicky tak, abyste mu rozuměli, nevadí. Sice přijdete o některá fakta, ale už jen atmosféra z místa vám to vynahradí. Určitě je lepší vše vidět bez výkladu než vůbec.

Nový Zéland

Dům, na který se všichni těší, je ten, kde bydlel Frodo Pytlík. Když dojdete k lavičce, kde potkal Frodo Gandalfa, přijde vám, že jste se opravdu ocitli přímo ve filmu. Hned vedle jsou již všem známé zelené dveře, které jsou pootevřené. Dříve se dělala prohlídka i uvnitř. Bohužel ale návštěvníci interiér ničili a kradli, a tak se dům pro všechny uzavřel. Nad tímto domkem se nachází jediný umělý strom, protože tvůrci potřebovali již velký, starý strom, čehož nemohli vysazením/přesazením dosáhnout.

Postupně sejdete na louku, kde slavil Bilbo své 111. narozeniny. Můžete si zde odpočinout v houpačce i si zaházet kroužky. Určitě si všímejte detailů kolem sebe, jako je pověšené mini prádlo na šňůře, ukazatele s lucernami nebo zmenšeniny nářadí, altánků k posezení, skleniček od medu, malých studen nebo schránek na poštu u každých dveří.

Ke konci prohlídky se dostanete k mlýnu, u kterého je most. Ten byl nejdříve postaven jen z polystyrenu, teprve později byl vystavěn opravdový most, a to kvůli zvyšujícímu se počtu návštěvníků. Stejně tomu bylo i s jednotlivými dveřmi od domečků. Co se týče dveří, jsou buďto přidělány na pevno, tedy nejdou otevřít, nebo je za nimi jen velmi malý prostor sloužící většinou jako sklad. Jediný „opravdový“ dům je ten Froda.

Jakmile most přejdete, jste na konci prohlídky, ale také se ocitnete před hospodou, ve které vám v rámci vstupného dají buďto nealkoholický, nebo alkoholický nápoj. Obojí je podobné jablečnému cideru a podává se v keramickém glazovaném hrníčku. Sednout si můžete uvnitř do velkých kožených křesel u krbu, případně venku na lavičku. Pokud vám pití zachutná, můžete si ho později koupit v suvenýrech v ozdobných lahvích.

Pokud navštívíte Nový Zéland, tuto prohlídku si určitě nenechte ujít. Pán prstenů zde na vás dýchá ze všech stran a na chvilku se ocitnete v jiném světě. Navíc pro fanoušky Pána prstenů bude místní obchod se suvenýry opravdovým rájem. Najdete zde téměř vše – od magnetek na lednici a přívěšků na klíče přes figurky jednotlivých postav v nejrůznějších velikostech až po velkoformátové mapy na stěnu. Počítejte však s tím, že zde jsou ceny trochu vyšší než u jiných suvenýrů. Pokud vás film Pán prstenů nezasáhl, na Zélandu se točily i jiné zajímavé filmy, o těch si však povíme v dalším díle.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze