Přilétáme na Nový Zéland. Co dál?

Osobní průvodce Novým Zélandem
Přilétáme na Nový Zéland. Co dál?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Tentokrát se podíváme na to, jaké jsou možnosti transferu z letiště do města a na co si dát pozor při řízení
  • Zaměříme se také na to, jaká je skladba obyvatelstva a kdy se začala psát historie Nového Zélandu

Co byste o Novém Zélandu měli vědět? Na Novém Zélandu žije přibližně 5 milionů obyvatel. Na jeho rozlohu necelých 270 000 kilometrů čtverečních to opravdu není moc, a tak počítejte s tím, že jakmile vyjedete z města, je všude daleko.

Tedy alespoň nám to tak přijde, ale místní jsou zvyklí a není výjimkou jezdit kamkoliv tři hodiny i déle. Pro znalce určitě nemusím zmiňovat, že původní obyvatelé jsou Maoři a Nový Zéland se řekne Maorsky Aotearoa, což znamená „Země dlouhého bílého oblaku“. Toto označení je zde hojně využíváno a většinou je název státu uváděn v obou jazycích. Třetím uznávaným jazykem je novozélandská znaková řeč.

Nový Zéland

Nový Zéland objevil v roce 1642 nizozemský obchodník a mořeplavec Abel Janszoon Tasman, po přistání mu však Maoři zabili 4 členy posádky, a tak se vrátil zpět. Kolonizace se tak začala psát teprve od roku 1769, kdy připlul James Cook a navázal s Maory přátelství. Aktuálně tvoří největší část obyvatelstva Nového Zélandu Novozélanďané evropského původu, a to téměř ze 3/4. Jelikož stát spadá pod Anglii, není divu, že většina je britského původu. Další skupinou obyvatel jsou Maoři a Asiaté. Nejmenší skupinu (pod 10 %) tvoří imigranti z přilehlých ostrovů.

Platí se zde novozélandským dolarem (NZD) a i když můžete platit prakticky všude kartou, vždy je dobré mít u sebe „pár drobných“. Na dolarech si určitě všimnete kapradiny, tzv. „silver fern“. Tento znak tu uvidíte téměř všude, včetně známého ragbyového týmu All Blacks.

Nový Zéland

Pojďme se však vrátit k příletu. Jakmile vyjdete ven z letiště, ucítíte vůni květin a vlhkost vzduchu. Ta vůně mě osobně překvapila. Asi nikdo nečeká, že na letišti ucítí i něco jiného než rozpálený asfalt a kovovou příchuť benzínu. Jakmile se rozhlédnete kolem, zjistíte, že dostat se do města nebude nijak těžké. Upozorním však ještě, že aktuálně (únor 2022) je povinná 14denní karanténa, všechno tak probíhá jinak než obvykle. Nový Zéland zatím neohlásil, kdy bude povinná karanténa zrušena.

Podíváme se ale na situaci, kdy již budete moci letiště normálně opustit. Na sloupech jsou šipky, odkud odjíždí autobus a vlak, a to včetně ceny a intervalu jízdy. Cena autobusu začíná na 5,40 NZD (81 Kč) a odvíjí se také od toho, kam pojedete a v jakou dobu. Další možností je taxi nebo Uber. Cena se pohybuje okolo 40 až 80 NZD (600 až 1 200 Kč), Uber vás vyjde o něco levněji. Pokud si chcete auto vypůjčit, také můžete. Cena se odvíjí od typu auta a délky půjčení. Nejlépe vyjde tzv. Super Shuttle. Ten vás bude stát 25 NZD (374 Kč) na osobu. Pokud vás bude 2 a více, cena je 17,50 NZD (262 Kč) a navíc vás dovezou až ke dveřím. Domluvit se můžete i s cizími lidmi a spolujízda vás pak přijde už jen na několik dolarů. Super Shuttle je možné objednat ještě před příletem, případně se domluvit přímo na letišti. Do centra se dostanete autem přibližně za 30 minut. Pokud pojede hromadnou dopravou, počítejte s časem něco přes hodinu.

Co se týče hromadné dopravy ve městě, nečekejte intervaly jako u nás. Auckland je sice největší město na Novém Zélandu, přesto zde ve špičce jede autobus přibližně jednou za půl hodiny a sedí v něm 2 cestující. Můžete jet i vlakem, ale vlaková infrastruktura se teprve buduje, není tedy možné dostat se vlakem všude, jako je to běžné u nás. Místní jezdí převážně auty. Ano, jsou tu také zácpy, ale přece jen stáří celé země se propisuje i do dopravy. Až téměř do středu města vede dálnice, která má 3 až 4 pruhy a v centru jsou běžně dva pruhy na jeden směr jízdy.

Počítejte s drobnou změnou – tady se jezdí vlevo.

Pokud si půjčíte auto, počítejte s drobnou změnou – tady se jezdí vlevo. Pokud máte obavy, projeďte se v bočních uličkách za jiným autem, aby si mozek zvykl na jízdu v levém pruhu. Připravte se také na řazení druhou rukou a u některých aut jsou přehozené páčky pro blinkr a stěrače. Pokud si tedy všimnete zatáčejícího auta, kterému nebliká směrovka, ale stírá „na sucho“ přední sklo, budete vědět proč.

Co se týče výběru dopravy, je tu dostatek možností, aby si vybrali řidiči i neřidiči. Ať už se rozhodnete naučit řídit vlevo, zaplatíte si taxi, nebo se budete přemisťovat pomocí hromadné dopravy, určitě se zastavte v centru Aucklandu. Co všechno můžete vidět a zažít v největším městě Nového Zélandu, to se dozvíte v dalším díle.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze