Na Letné se objevily hodiny, které ukazují kolik času zbývá na záchranu planety

Na Letné se objevily hodiny, které ukazují kolik času zbývá na záchranu planety
Fotografie: unsplash.com
  • Vědecké výpočty ukazují, že k nezvratným změnám klimatu dojde za méně než sedm let
  • Klimatické hodiny budou na Letné dva týdny
  • Hodiny jsou 8 metrů vysoké a 35 metrů široké
  • Spotřebu elektrické energie mají podobnou jednomu domácímu sporáku

U Metronomu v Praze na Letné se včera v podvečerních hodinách rozsvítily obří Klimatické hodiny. Ukazují, kolik času zbývá k záchraně planety před nezvratnými změnami klimatu. Hodiny jsou 8 metrů vysoké a 35 metrů široké. Čas, který planetě zbývá, než se oteplí o 1,5 stupně Celsia, ukazují dva ciferníky. Levý ukazuje zbývající roky a dny, pravý odečítá hodiny, minuty a vteřiny. Na Letnou je ve spolupráci s Climate Clock nechalo umístit uskupení Festival svobody.


Podle nejnovějších vědeckých výpočtů dělí svět od momentu, kdy dojde k nezvratným změnám klimatu, méně než sedm let. Stane se tak pokud se výrazně nesníží celosvětová produkce skleníkových plynů. Klimatické hodiny budou na Letné dva týdny, konkrétně do 12. prosince 2022. Poté bude instalace odstraněna a prostředí okolo Metronomu se vrátí do původního stavu.

Praha je prvním evropským městem na východ od Berlína, kde se Klimatické hodiny objevily. Nacházejí se například v New Yorku, Římě, Soulu či Glasgow. Design pražských Klimatických hodin navrhlo studio Multiverse, které při vytváření myslelo na co nejnižší ekologickou zátěž. Díky tomu mají hodiny spotřebu elektrické energie podobnou jednomu domácímu sporáku.


„Festival svobody si každoročně připomíná odkaz sametové revoluce. O ten je ale nutné se starat průběžně, nejen 17. listopadu. Proto jsme se rozhodli v návaznosti na nedávné 33. výročí vedle kyvadla nainstalovat Klimatické hodiny. Chceme občanům, včetně politiků, nenásilnou, ale přesto velmi silnou formou připomínat, že změny klimatu jsou akutní hrozbou pro budoucnost České republiky, ve které panuje svoboda, mír a demokracie,“ uvedl mluvčí Festivalu svobody Marek Cieslar.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze