Hongkong zavádí nová opatření v boji proti kuřákům

Hongkong zavádí nová opatření v boji proti kuřákům
Fotografie: unsplash.com
  • V boji proti kouření na zakázaných místech má pomoci veřejnost
  • Lidé mají upřeně sledovat kuřáky a svým pohledem vyjadřovat nesouhlas
  • Hongkong zvažuje zpřísnění svých opatření proti kuřákům

Hongkongský ministr zdravotnictví Lo Čchun-mau vyzval veřejnost, aby na kuřáky a kuřačky upřeně koukala a svým pohledem vyjadřovala nesouhlas s kouřením v místech, kde je to zakázané. Kuřáci se tak budou stydět a přestanou. Hongkong v současné době diskutuje o zpřísnění svých opatření proti kuřákům.


Podle bbc.com současná pravidla města zakazují kouření v restauracích, na pracovištích, ve vnitřních veřejných prostorách a na některých venkovních veřejných prostranstvích. Po zahájení veřejné konzultace o omezení kouření v Hongkongu řekl tamní Ministr zdravotnictví, že se veřejnost musí zapojit do omezování kouření a že pro policisty bude náročné kuřáky včas přistihnout při činu.

Hongkong potřebuje kulturu ve společnosti. Když veřejnost vidí, že lidé kouří v nekuřáckých prostorách, může na kuřáky zírat. Nikdo neřekne, že je třeba zákonem donutit lidi stát ve frontě. Naše společnost je schopna vytvořit kulturu, kdy lidé budou pravidlo stát ve frontě při čekání na autobus dodržovat. Doufám, že celá společnost dokáže vytvořit podobné pravidlo pro kouření,“ uvedl Lo Čchun-mau.

Mezi nová opatření, o kterých hongkongská vláda uvažuje, patří i zákaz nákupu tabákových výrobků lidem narozeným po určitém roce a výrazné zvýšení daně na krabičku cigaret.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze